Да, правилно сте прочели заглавието на тази статия.

Сега, когато привлякохме вниманието ви, е време да обясним защо цяла планета мирише на нещо, което хвърляме в боклука на Земята.

Най-простият отговор на този въпрос ни дава скорошно проучване, разказва World Atlas.

Облаците, които могат да бъдат открити в горните слоеве на атмосферата на Уран, са съставени предимно от сероводород. Това е молекулата, която придава на развалените яйца ужасната им воня, така че е лесно да се заключи защо планетата мирише по този начин.

Атмосферата на Уран
Според учените, минавайки през облаците над Уран, веднага ще бъдем бомбардирани от ужасна миризма. Това обаче би бил най-малкият ни проблем.

Преди дори да получим възможността да забележим миризмата, бихме се задушили поради атмосферата на планетата, съставена предимно от хелий, метан и водород. Друг проблем, с който бихме се сблъскали, са ниските температури, които достигат до отрицателните 200 градуса по Целзий.

Съставът на облаците над Уран е обект на изследване от дълго време. Трудно е да се правят наблюдения, защото планетата е твърде далечна, за разлика от Юпитер и Сатурн. Тези две планети също са посетени от орбитални мисии, което прави данните за тях по-изобилни.

Най -големият въпрос, на който изследователите трябва да отговорят, е дали облаците на Уран са съставени от амонячен лед (като на Юпитер и Сатурн) или лед от сероводород. Чрез внимателно изследване на въздуха около Уран с помощта на специално проектиран спектрометър, те успяват да получат отговор: сероводородът съставя атмосферата на Уран.

Колко дълго човек може да оцелее на всяка планета?Слънчевата система не е толкова гостоприемна

Виновниците сероводород и амоняк
Голям проблем, когато се опитвате да намерите какво точно съставя атмосферата около планетата, е, че само частите над облаците могат да се наблюдават с точност. В тях сероводородът и амонякът присъстват в много по-малки количества, така че не е лесна задача да се открият компонентите на атмосферата на Уран.

Но благодарение на упоритата работа на много изследователи, сега знаем, че планетата мирише на развалени яйца.

Шегата настрана, това е голямо постижение за астрономията и ни приближава до отговор на въпроса, който всички търсим - има ли живот на други планети? Това откритие означава, че можем да заключим, че на Уран има подобни облаци, като тези на Нептун. Те се различават от облаците на Юпитер и Сатурн, защото са много по-далече от слънцето.

Това позициониране е и причината за големите количества сероводород в атмосферата на Уран. Балансът между сяра и азот се определя от местоположението и температурата по време на формирането на планетата.

Фактът, че Уран е далеч от слънцето, също така поддържа температурата му изключително ниска. Интересен е и фактът, че нещо, което се е случило преди милиони години, определя как ще ухае една планета.