В древни времена хората вярвали, че Земята е плоска и е държана от три кита.

Днес вече знаем за Големия взрив, черните дупки и за всеобхватността на Вселената.

Но все пак около нас има толкова много неща и всеки ден ставаме свидетели на други невероятни открития за реалността, в която живеем.

Ето няколко факти за Вселената, които ще ви изумят.

99% от материята е празно пространство. Ако премахнете цялото пространство в нашите атоми, тогава човечеството ще се побере в едно кубче захар.

Във всеки един от нас има атоми, които са част от звезди, избухнали преди милиарди години.

Малка част от статистиката, която виждаме на телевизора, всъщност е зарево от Големия взрив.

Aко бяхте извънземно, живеещо на 65 милиона светлинни години разстояние и гледате земята през супер телескоп, ще видите динозаври.

Една година на Венера e равна на 224 земни дни. Но един ден на Венера е равен на…243 земни дни. Или казано с други думи - един ден на Венера е по-дълъг от една година.

Почти всички водородни атоми в нашите тела са се образували по време на Големия взрив, което е преди около 13.7 милиарда години.

Слънцето образува 99.8 процента от масата в Слънчевата система. Освен това то е толкова голямо, че в него могат да се поберат 1.3 млн. планети, които са големи колкото Земята.

Във Вселената има повече звезди, отколкото песъчинки на Земята.

Вселената мирише…На малина, ром, бекон, печени бадеми и барут.

Неутронните звезди са толкова на гъсто, че само една чаена лъжичка от тях би тежала повече от връх Еверест.

Обикновената материя, която виждаме, представлява едва 5 процента от Вселената. Останалата част е тъмна енергия и тъмна материя, за които все още не знаем почти нищо.