Помага ли ни гледането на телевизия в леглото да се отпуснем?

Дали тренировката късно вечер вреди на почивката ни?

Това са някои митове, свързани със съня, които влияят върху навиците на много от нас, но не са напълно верни.

Вярваме, че е важно да ги развенчаем, защото когато не спим добре, сме уморени, не мислим ясно и губим много време в лошо настроение. Сънят, както всеки друг телесен процес, изисква нашето внимание, тъй като е много важна част от живота ни.

Екипът на Bright Side изследва най-често срещаните вярвания относно добрия сън, които може да повлияят на здравето ни:.

Хъркането е често срещано и безобидно

Няма да го отречем, факт е: повечето от нас са хъркали в даден момент от живота си. Това, разбира се, не е проблем. Въпреки това, когато хъркането се случва често и е много силно, това може да е знак, че страдате от здравословно състояние, което трябва да се коригира.

Това може да бъде, например, обструктивна сънна апнея - доста често срещано разстройство, при което дихателните ви пътища са блокирани и дишането ви внезапно прекъсва или дори спира по време на сън, което ви кара да се будите.

Страдащите от апнея не си почиват качествено през нощта, чувстват се уморени и страдат от сънливост през деня. Това може да повлияе на концентрацията им и способността им да изпълняват ежедневните си задачи по ефективен начин, като дори носи риск по време на дейности, които изискват пълно внимание, например шофиране.

Апнеята и хъркането трябва да се лекуват от специалист по сън. Има обаче няколко неща, които можете да промените, за да ги облекчите:

 • Поддържайте здравословно тегло.
 • Ограничете консумацията на алкохолни напитки.
 • Избягвайте да спите по гръб (защото това благоприятства запушването на дихателните пътища).
 • 7 неща, които трябва да правите сутрин, ако ви предстои натоварен денМалки навици, които водят до голяма промяна

  Добре е да спите дълго следобед

  Дрямката е най-големият съюзник на хората, които обичат да спят. Не само това - тя носи редица ползи, като подобряване на настроението и представянето на работното място или при всяка друга дейност, която изисква съсредоточаване, помага да се отпуснете и ви кара да се чувствате бодри. Но това прекрасно нещо също така може да има обратен ефект.

  Дългата дрямка не носи тези желани ефекти и всъщност може да навреди на нощната почивка. Експертите препоръчват да дремнете през деня само в продължение на 10-20 минути. Това трябва да стане преди 3 часа следобед, защото времето от деня, в което лягате да почивате, също има значение. Ако изберете да спите няколко минути в края на деня, може да имате затруднения да заспите през нощта.

  Повече сън винаги е по-добре

  Въпросът тук може, всъщност, да бъде какво имаме предвид под „повече сън“? Нека започнем с основите: количеството часове, от които се нуждае всеки. Разбира се, те могат да варират от един човек на друг, но специалистите са почти сигурни, че възрастните трябва да спят само между 7 и 9 часа на ден.

  Прекаленият сън е надвишаването на 9 часа сън на нощ. Това може да причини главоболие и умора. Той също така е свързан с повишен риск от здравословни проблеми, като наддаване на тегло, депресия, диабет и сърдечни заболявания. Но ако от време на време оставате в леглото малко по-дълго, не се притеснявайте.

  Единственото нещо, което трябва да направите, е да обърнете внимание и да се уверите, че не спите редовно повече от 9 часа. Ако ви се струва твърде трудно, защото обичате да спите, опитайте се да промените навиците си. Имайте предвид, че тези часове се отнасят за възрастните, а не за децата и юношите, които могат и в повечето случаи трябва да спят повече.

  Гледането на телевизия в спалнята ви отпуска и ви помага да заспите

  Много от нас се радват да лежат в леглото и да гледат филм. Това е едно от най големите удоволствия в живота. Експертите обаче са категорични, че трябва да избягваме гледането на телевизия преди лягане. Светлинните и звуковите ефекти изпращат сигнали до мозъка ни, които променят процесите в тялото, които ни карат да сме сънливи и да спим добре през нощта.

  Нашето тяло отделя мелатонин в края на деня, когато слънцето залязва и се стъмва. Това е начин да ни каже, че е време за сън. Ако преди лягане сме изложени на изкуствена светлина, подобна на тази от телевизора, неговата функция се променя и не ни позволява да си починем добре. Ето защо специалистите препоръчват да се лишим от телевизори и други екрани в спалнята. Вместо това можете да четете книга и да слушате релаксираща музика.

  С напредването на възрастта имаме нужда от по-малко сън

  Ако сте прекарали известно време с баба и дядо като дете, може би сте забелязали, че те често се събуждат по-рано или по-лесно от вас. Може би е така и с вашите родители. Хората често смятат, че с напредването на възрастта се нуждаем от по-малко часове сън. Но ако погледнете препоръките на експертите, се оказва, че няма голяма разлика.

  Също така обаче е вярно, че процесът на стареене може естествено да промени количеството и качеството на съня. И все пак това не означава непременно, че тялото ви се нуждае от по-малко сън, за да работи правилно. Докато възрастен между 18 и 64 години се нуждае от 7 до 9 часа сън, хората над 65 години трябва да спят между 7 и 8 часа всяка вечер.

  Можем да компенсираме липсата на сън през почивните дни

  Да останеш буден една нощ, за да работиш по задача от офиса или да пишеш домашно за училище не е нещо, което ще причини здравословни проблеми. Не е препоръчително обаче да го превръщате в навик. Времето, през което спите, е важно и трябва да е през нощта. Загубените часове сън се натрупват и затова някои специалисти наричат ​​този дефицит "дълг за сън".

  Те уверяват, че това време не може да бъде възстановено, като просто спите няколко часа повече през уикендите и няма как да противодействате на негативните ефекти, които постоянната липса на сън може да причини в бъдеще. Въпреки че е най-добре за здравето ви да избягвате да трупате този дълг, ето няколко съвета как да възстановите енергията си, ако сте загубили часове сън:

 • Кратка дрямка в ранния следобед.
 • Задайте график за заспиване и събуждане и се опитайте да се придържате към него всеки ден.
 • Ако не сте свикнали да спите поне 7 часа на нощ, започнете да добавяте 15 минути сън, докато достигнете оптималното време.
 • Тренировките преди лягане затрудняват добрия сън

  Не всички можем да тренираме сутрин, така че много хора изпълняват обичайната си фитнес програма след работа вечер. Може би се чудите дали това може да повлияе на качеството на съня. Това е добър въпрос, на който учените все още нямат отговор.

  Специалистите смятат, че лека до умерена физическа активност около 60 до 90 минути преди лягане може да ви помогне да заспите по-бързо. Това означава, че можете да практикувате йога, ходене, леки до умерени тренировки с тежести, колоездене и плуване, но всичко това трябва да се прави, без да се прекалява.

  Това, което трябва да вземем под внимание, е, че се препоръчва да не се правят високоинтензивни или много енергични упражнения и да се изчака поне един час преди лягане, след като сте практикували какъвто и да е вид физическа активност, без значение колко интензивна е тя.

  Защо много щастливи двойки предпочитат да спят на отделни легла?Само 14% от двойките спят на отделни легла всяка вечер. И докато много от нас може би вярват, че отделното легло отдалечава хората, има изследвания, които показват, че всъщност е точно обратното

  Шест допълнителни съвета за по-добър сън

  Ако ви е трудно да спите добре, можете да следвате някои от съветите, предлагани от Световното общество за сън. Знаем, че промяната на навиците не е толкова лесна, така че не се притеснявайте и просто започнете един по един:

 • Създайте си рафик за заспиване и събуждане.
 • Избягвайте да ядете тежки, пикантни и сладки храни 4 часа преди лягане.
 • Избягвайте кофеинови напитки, като кафе или безалкохолни напитки, 6 часа преди лягане.
 • Дръжте спалнята си проветрена и с добра температура - нито прекалено студена, нито прекалено гореща.
 • Нека леглото е място само за сън, а не за работа или отдих.
 • Не пийте алкохолни напитки в рамките на 4 часа преди лягане.