Благодарение на днешните напреднали изследвания и иновации, сега е по-възможно от когато и да било да живеем по-дълго, по-енергично и по-здравословно.

Продължителността на живота в САЩ, например, пада с цяла година по време първото полугодие на 2020 г., според доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), но това до голяма степен се дължи на пандемията. Преди COVID-19 средната продължителност на живота в САЩ е 78.8 години през 2019 г., нараствайки в сравнение с 2018 г., пише CNBC.

Като изследовател в сферата на дълголетието, Сергей Янг прекарва по-голямата част от кариерата си в събирането на прозрения от водещи в световен мащаб здравни експерти, лекари, учени и специалисти по храненето. Ето какво съветва той хората, когато го питат за правилата, които не подлежат на договаряне и които той спазва за по-дълъг живот:

1. Преглеждайте се редовно

Ранната диагностика е от съществено значение за превенцията на заболяванията и на влошаването на здравословното състояние с напредването на възрастта, така че е важно да се преглеждате редовно и възможно най-щателно.

Най-малкото, което можете да направите, е да си правите пълен годишен преглед, който включва и кръвни изследвания.

2. Нека храната бъде вашето лекарство

Лошото хранене е основната причина за незаразните болести по цял свят, като убива най-малко по 11 млн. души всяка година.

Ето част от правилата за дълголетие на Янг по отношение на храненето:

Яжте повече растения: За да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет, опитайте на всяко хранене да имате поне по едно ястие на растителна основа. Янг обикновено яде броколи, карфиол, аспержи или тиквички като гарнитура за обяд и вечеря. Когато хапва между отделните хранения, Янг прибягва до горски плодове, ядки или пресни зеленчуци.

Избягвайте преработените храни: Много продукти, които се продават в хранителните магазини днес, са пълни със захар, наситени мазнини и химически консерванти. Проучване от 2019 г. сред 20 000 мъже и жени на възраст между 21 и 90 г. установява, че храненето, което включва повече преработени храни, увеличава с 18% риска от смърт вследствие на всякакви заболявания.

Пийте повече вода: Повечето хора пият прекалено малко вода, за да са в оптимално здравословно състояние. Янг казва, че разполага под ръка с бутилка вода с резенчета лимон там, където прекарва по-голямата част от деня си.

Включвайте здравословни мазнини в храненето си: Не всички мазнини са вредни. Липопротеините с висока плътност (HDL), в това число мононенаситени и полиненаситените мастни киселини, са считани за “полезни мазнини,” и са от съществено значение за здравото сърце, доброто кръвообращение и кръвно налягане.

3. Раздвижвайте се (да, ходенето също се брои)

Само 15-25 минути упражнение с умерена натовареност на ден могат да удължат живота ви с до три години, ако сте с наднормено тегло и с до седем години, ако сте в добра форма, сочи проучване.

Янг казва, че не се фокусира върху конкретен тип упражнения. Всичко, което редовно ви накара да станете от стола, да се раздвижите и да дишате по-интензивно, е от помощ.

Точно по тази причиня Янг препоръчва ходенето. Бързото ходене може да подобри сърдечно-съдовото здраве и да намали риска от наднормено тегло, диабет и високо кръвно налягане. То дори може да облекчи симптомите на депресия и безпокойство.

Къде са И с какво са по-различни

4. Хранете се по-рано и не толкова често

Клинични данни показват, че периодичното гладуване (intermittent fasting) може да подобри стабилността на инсулина, нивата на холестерол, кръвното налягане, умствената бдителност и енергията.

За да навлезе в режима на “по-ранно и не толкова често хранене”, Янг започва да гладува периодично в съотношение на часовете 16:8 . При него човек се храни единствено в рамките на 8-часов период, например между 8 сутринта и 4 часа следобед или от 10 сутринта до 6 часа вечерта.

Трябва да имате предвид обаче, че гладуването или диетите с ограничени калории не са за всички; винаги се консултирайте със специалист, когато сте решили да правите драстични промени в начина си на хранене.

5. Работете постоянно за отказа от лоши навици

Един от най-големите и токсични навици е прекомерната употреба на алкохол. Проучвания показват, че прекалената и редовна консумация на алкохол може да нанесе доведе до проблеми с черния дроб и панкреаса, високо кръвно налягане и проблеми с имунната система.

Друг лош навик е консумацията на големи количества захар. В подходящите количества захарта от плодовете, зеленчуците и дори зърнените храни играе важна роля в здравословния начин на хранене. Самият Янг хапва редовно плодове и от време и сладолед. Трябва обаче да знаете, че прекомерното количество захар във всичките й форми е отрова.

За да намали консумацията на захар, Янг избягва преработените храни и сладките напитки.

На последно място, Янг казва, че не пуши и препоръчва на всеки, който е пристрастен към цигарите, да ги откаже възможно най-скоро. По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията цигарите убиват по около 480 000 души в САЩ всяка година.

6. Превърнете съня във вашата суперсила

Редица проучвания показват, че по-малкото количество сън може да доведе до по-къс живот. По-нови проучвания заздравяват известните и подозираните връзки между недостатъчното количество сън и редица заболявания, сред които хипертония, наднормено тегло, диабет и лошо функциониране на имунната система.

Янг казва, че се стреми да спи поне по 7 часа на нощ. За него от съществено значение за качествения сън е тъмнината, което означава никаква светлина и електронни устройства преди лягане.