Потребители на Facebook, които гледали видео с чернокожи мъже, били попитани дали искат "да продължат да виждат видеа за примати" от система за препоръки с изкуствен интелект (AI) на сайта.

От Facebook заявиха пред BBC News, че това "съвсем ясно е била неприемлива грешка ", а компанията е спряла системата и е започнала разследване.

"Извиняваме се на всички, които може да са видели тези обидни препоръки."

Това е поредната подобна грешка, която поражда опасения относно расовите пристрастия в AI.

През 2015 г. приложението на Google Photos определи снимки с чернокожи хора като "горили".

YouTube обвини шахматист в расизъм. Говорел много за YouTube каналът на хърватски шахматист беше блокиран от алгоритъма на видео платформата заради подозрения в расизъм

От компанията тогава обявиха, че "са потресени и искрено съжаляват", въпреки че според публикация на Wired от 2018 г., решението й на проблема е било просто да спре търсенията и таговете за думата "горила".

През май Twitter призна за расов уклон в начина, по който "алгоритъма за видимост", на сайта изрязва превюта на снимки.

Проучвания показват уклон и в алгоритмите, които стоят зад някои системи за лицево разпознаване.

Препоръката за "примати" е била "алгоритмична грешка във Facebook" и не отразява съдържанието на видеото, е заявил говорител пред BBC News.

"Спряхме цялата функция за препоръчване на теми, след като осъзнахме, че се случва това, за да можем да проучим каква е причината и да предотвратим такива случаи за в бъдеще."

"Както сме казвали, направихме подобрение в нашия изкуствен интелект, но знаем, че не е идеален и предстои да го развиваме още."