Белгия и Холандия вече са основните "входове" за внос на кокаин в Европа, измествайки Испания. Това показват данни на Европол, цитирани от Euronews.

Европейската полицейска агенция отбелязва, че организираните престъпни групи - и особено тези от Колумбия, използват пристанищата в Ротердам (Нидерландия), Хамбург (Германия) и Антверпен (Белгия) за внос на наркотици в Нидерландия, откъдето те се разпределят за целия европейски пазар.

"Епицентърът на пазара на кокаин в Европа се измества на север", се посочва в доклада на Европол, който е изготвен съвместно със Службата на ООН по наркотиците и престъпността.

Увеличаващият се обем на товарните контейнери, които преминават през Антверпен, Ротердам и Хамбург, консолидира ролята на Нидерландия като основен "хъб" за търговията с кокаин, смятат експертите.

Пристанищата на Северно море изместват тези на Иберийския полуостров като основна входна артерия за европейския наркопазар.

Само през 2020 г. на пристанището в Антверпен са заловени 65.6 тона кокаин, по данни на Европол.

През февруари тази година в съвместна операция на германските и белгийските полицейски служби беше заловена ракордна пратка от 23 тона кокаин, скрити в товарни контейнери.

На европейския пазар на кокаин се наблюдава ръст на предлагането в последните години, особено след постигнатото през 2016 г. мирно споразумение между комунистическата въоръжена съпротива и колумбийското правителство. То е довело до появата на няколко различни групировки, които си оспорват взаимно лидерската позиция и контрола върху кокаиновия пазар, се посочва още в доклада.

Как Сирия се превърна в наркодържава? За сирийския президент Башар Асад каптагонът се превръща в истинска златна мина

Революционните въоръжени сили на Колумбия, известни като ФАРК, са партизанска организация с марксистко-ленинистка идеология, която доскоро държеше контрола върху регионите с най-големите плантации от кока в латиноамериканската държава.

Споразумението от 2016 г. обаче раздроби централизираната структура на организацията, вследствие на което се формираха отделни групировки, контролиращи различни региони и структури от производството на кокаин.

Този процес увеличи потенциала за появата на нови пазарни играчи и международни партньорства, отбелязва Европол.

Европейските криминални организации също са променили своята стратегия и сключват директни сделки с тези групировки на територията на Колумбия, без да ползват посредници.

Кокаинът е най-разпространеното наркотично вещество в Западна и Централна Европа след канабиса. Според Европол през 2020 г. хората, които употребяват кокаин на Стария континент, са над 4.4 милиона.