Китай забрани на частните учители да преподават онлайн или в нерегистрирани места, като жилищни сгради, хотели и кафенета, с което засили усилията си за изкореняване на всички образователни дейности с цел печалба.

Тази година властите забраниха преподаването с цел печалба по предмети от училищната програма в опит да намалят напрежението върху деца и родители.

Конкурентната система на висшето образование направи частните уроци популярни сред родителите, но правителството цели да намали разходите за отглеждане на деца в опит да повиши изоставащата раждаемост.

Медиите информираха тази седмица за различните начини, по които родители и частни учители се опитват да заобиколят правилата, в това число как някои агенции рекламират учители, които живеят със семействата, чиито заплати в някои случаи достигат до 30 000 юана (4 650 долара) на месец.

Китай нарече онлайн игрите „електронни наркотици“Акциите на двете най-големи китайски компании за видео игри поевтиняха

“На някои места частните уроци минаха в ‘нелегалност’ или са ‚облечени‘ под различна форма, за да избегнат регулациите,” се казва в изявлението на Министерствто на образованието на Китай, в което беше обявена новата забрана.

Мерките срещу частните уроци се отразиха на акциите на компаниите в тази сфера, които се търгуват на борсите в Хонконг и Ню Йорк, като сред тях са New Oriental Education & Technology Group и Gaotu Techedu, пише CNBC.

От министерството обявиха, че частните образователни центрове, които предлагат обучение по предмети от училищната програма, трябва да бъдат лицензирани, да развиват дейност на регистрирани за тази цел места и да наемат квалифицирани учители.

От министерството обявиха, че опитите за заобикалянето на мерките включват наемането на частни учители под формата на “домакински услуги,” “културен обмен” или “учители, които придружават семейството навсякъде”, както и провеждането на учебни занятия под формата на летни лагери или образователни обиколки.

Офлайн институциите също така няма да имат право провеждат онлайн обучение посредством чат услуги, видео конферентни услуги или лайвстрийм платформи, обявиха от министерството.