Високопоставен държавен служител в Чечения обяви, че Севернокавказката руска република предлага хиляди долари на твореца, който нарисува най-добрия портрет на нейния лидер Рамзан Кадиров.

Кадиров управлява населения предимно с мюсюлмани регион на Русия от близо две десетилетия, формирайки своеобразен култ към фамилното име и неговия баща Ахмат, който беше убит през 2004 г.

Чечения разполага с джамия, футболен клуб и стадион, който носи името на бащата на Кадиров - сепаратистки лидер, който се бие срещу руската армия преди да премине на нейна страна и да стане първия президент на Чеченската република.

Председателят на местния президент Магомед Даудов обяви тази седмица в Instagram, че конкурсът е организиран в резултат на "множество апели" от страна на чеченци, които живеят в чужбина.

Даудов пише, че творците, които нарисуват най-добрите портрети на Кадиров, неговия баща и неговата майка Айман, ще получи по 500 000 рубли (6 800 долара).

Според Даудов, конкурсът, който е отворен за живеещи в чужбина чеченци, има за цел да "обогати познанията им за историята на тяхната родна страна и да запази културните връзки с родината."

Миналата година Чечения организира детски поетически конкурс за най-добри стихотворение за майката на Кадиров в чест на нейния 67-ми рожден ден. Победителите получиха парични награди и смартфони.

44-годишният Рамзан Кадиров взе властта в Чечения след две войни между руските сили и сепаратистите през 90-те години и в началото на новия век и е считан за важен играч на руския политически небосклон.

Двете вълни предизвикаха вълна от емигриращи, като много чеченци напуснаха в посока Западна Европа.

Срещу режима на Кадиров има обвинения за нарушаване на човешките права.