Днес се навършват 20 години от атентатите на 11 септември в Съединените щати. Събитието ще се отбележи с мемориални церемонии в Ню Йорк, Пенсилвания и в района на Вашингтон. Близо 3000 души загинаха при терористичния акт, в който два самолета, управлявани от радикални ислямисти, се врязаха в Световния търговски център.

В навечерието на годишнината по време на видеообръщение американският президент Джон Байдън почете паметта на загиналите и отбеляза появилите след атентатите героизъм и обединение на нацията.

Байдън обърна внимание и на „тъмните сили“ на човешката природа, довели до разединение в страната. За американския президент най-важният урок от атентатите е, че обединението е най-голямата сила.

„Обединението не значи да вярваме в едно и също нещо. Трябва да имаме фундаментална вяра един в друг и в тази нация. Ние сме уникални в световната история, защото сме единствената нация, базирана на идеята, че всеки един е създаден равен на другите и отношението към всеки трябва да е справедливо, всеки да е равнопоставен. Това е задачата пред нас“, каза Байдън.

Заедно с първата дама американският президент днес ще е в Ню Йорк и Шанксвил, Пенсилвания. Те ще посетят и Пентагона, където ще се включат в събитие с участие вицепрезидента Камала Харис и нейния съпруг.

В Ню Йорк заедно с президента Байдън на Кота нула ще присъства и бившия президент Барак Обама, при когото Байдън бе вицепрезидент в продължение на два мандата.

Атентатите доведоха до най-дългата война на Съединените щати в Афганистан, която приключи неотдавна с изтеглянето на американската армия и връщането на талибаните на власт. То беше съпътствано от сцени на хаос и отчаяние сред голяма част от афганистанците, които искат да напуснат страната.

Официално Вашингтон посочва, че първопричината за войната - намирането на организаторите на атентатите, е била отстранена и оставането в Афганистан не е било оправдано. Но в същото време някои анализатори и част от американското общество задава въпроса дали изтеглянето не е било прибързано.