Базираната в Ню Йорк „Лига за състезания с дронове“ (DRL) сключи най-голямата си спонсорска сделка до момента, като подписа договор с платформата за търговия с криптовалути Algorand.

DRL организира състезания, при която пилоти на дронове се състезават с устройства по осветени с неонови светлини трасета и се борят за награден фонд.

Компанията е основана през 2017 г. и в момента се оценява на 200 млн. долара, според PitchBook.

Условията по договора не бяха оповестени, но според източници на CNBC, той е за пет години и е на стойност 100 млн. долара. Германската компания за финансови услуги Allianz държи правата за името на състезанията и ще остане партньор на лигата.

В интервю за CNBC миналата седмица президентът на DRL Рейчъл Джейкъбсън нарече сделката с Algorand “трансформираща” и “идеалният брак.”

Тази година компании за криптовалути сключиха редица рекламни сделки в света на спорта, в това число с НБА, Мейджър лийг Бейзбол и притежаваната от Liberty Media Формула 1.

Шестият сезон на DRL започва на 29 септември. Лигата има сделки за медийно отразяване с NBCUniversal и договор за стрийминг с Twitter. Някои от другите й спонсори са DraftKings, T-Mobile, Bodyarmor и военновъздушните сили на САЩ. DRL помага на военновъздушните сили с наемането и обучението на бъдещи пилоти на дронове.

Дроновете, които се използват в състезанията, се проектират и произвеждат от DRL, която създава модели за всяко състезание. Дроновете струват по около 2 000 долара и могат да развиват скорости от до 145 км/ч.

Стойността на глобалния пазар на дронове, описван като сектора на “Безпилотни летателни апарати”, се очаква да достигне 58 млрд. долара до 2026 г., според Markets and Markets.