Двама мъже бяха спипани с багажник, "пълен с храна от KFC", докато се опитвали да влязат в най-големия град в Нова Зеландия, нарушавайки строгите местни правила на локдаун.

Съгласно мерките по четвъртата степен на локдаун в Окланд, който е най-строгият в страната, ресторантите, в това число и заведения за поръчки на храна за дома, остават затворени.

Всички трябва да си стоят у дома, като отворени остават само учрежденията, предлагащи основни услуги.

Останалата част от Нова Зеландия е под локдаун от втора степен, като ресторантите, баровете, кафенетата и нощните клубове са отворени, а жителите имат право да напускат домовете си.

Полицаи патрулирали в покрайнините на Окланд, когато забелязали съмнителен автомобил, информират от местната полиция.

След като забелязал полицаите, шофьорът на автомобила направил обратен завой и се опитал да избяга, но впоследствие колата е задържана. При обиска полицаите открили голямо количество храна от веригата заведения за бързо хранене KFC, над 100 000 новозеландски долара (70 000 долара) в брой и празни малки найлонови торбички.

На полицейските снимки се виждат най-малко три кофи пиле, около 10 чаши салата, голям пакет картофки и четири други чанти с други продукти от KFC.

Двамата мъже в колата пътували за Окланд от град Хамилтън, който се намира на около 120 км на юг.

Двамата ще бъдат изправени пред съда по обвинения в нарушение на здравните разпоредби, като е вероятно срещу тях да бъдат повдигнати и други обвинения.

Съгласно местните закони за нарушение на здравните разпоредби, двамата могат да влязат в затвора за до 6 месеца или да бъдат глобени с до 4 000 новозеландски долара (2 800 долара), пише CNN.

Днес Окланд преминава към трета степен на локдаун, при която гражданите могат да ходят на работа и на училище.

При население от около 5 милиона души Нова Зеландия има над 4 800 потвърдени случая на COVID-19 от началото на пандемията, както и 27 смъртни случая, сочат данни на университета Джонс Хопкинс.