Връзката с природата и удоволствието от качествените, естествени материали е актуалната тенденция в дизайна на жилища, която ще продължи и в бъдеще.

Това каза водещият архитект на ATG Design Ивета Попова, която взе участие в панел „Красив дом“ от форума „Домът на бъдещето“, организиран от Profit.bg.

В тази по-голяма тенденция според нея могат да бъдат очертани и микротрендове, които зависят от това къде се намира домът. Ако имате къща, която е изнесена извън града, е много подходящо да се обърнете към стиловете рустик, еко, Уаби-саби (който подчертава красотата в несъвършенствата), Шаби шик (носталгия към ретрото).

Всичко това създава уют, който е подходящ за къща сред природата, смята Попова.

Ако домът се намира в града, тези стилове пак биха могли да се използват, но клиентите предпочитат по-модерния и луксозен дизайн. По нейни думи това съвсем не означава, че не могат да се вкарат хубави акценти и емблематични интересни мебели или осветление в ярки цветове.

Като естествено продължение на връзката с природата се препоръчва използването на аморфни форми, липса на симетрия, естествени материали, като дърво и камък.

Според нея разнообразяването на интериора на един дом не е задължително да бъде скъпо, а по-скоро би трябвало да отразява същността на собственика.

Попова заяви също така, че ролята на архитекта е да разбере какво иска собственикът на дома, който пък определя какъв стил архитектура предпочита. Работата на архитекта, по нейни думи, е да направи всичко това балансирано, стилно и издържано, така че собственикът на жилището да се чувсттва добре в него.

Според нея, ако архитект се откаже от проект заради предпочитанията на клиент или се притесни, че му сменят идеята, тогава той има проблем, а не самият клиент.

Попова смята, че един актуален дом не представлява просто технология, тъй като технологиите се променят. Ако сега нещо е много актуално, то след 10 г. вероятно няма да бъде, но естествените материали и качествените продукти, които щадят природата, винаги ще бъдат актуални, каза тя.

На въпрос какво трябва да се включи в един дом, ако правим проект сега, което да бъде актуално и след 10 г., Попова заяви, че това са качествените материали. Според нея ще има търсене и за хоумофис, като по нейни наблюдения клиенти дори и с малки жилища искат да обърнат внимание на малките си тераси или ако нямат такива, да вкарат по някакъв начин природата в своя дом.

Според нея това няма да се промени, тъй като е част от човешката същност. Тенденцията като цяло е за подобряване на комфорта и качеството на живот.

На въпрос как си представя домът на бъдещето Попова заяви, че би искала да живее в къща, която е много отворена, намира се сред зеленина и в нея е използвано много стъкло, както и да има къщичка на дърво, където интериорът и околната среда се сливат и всичко се получава много естествено.