Нито една друга държава не допринася повече за осигуряването на закуските по целия свят от Бразилия.

Там се произвеждат 80% от общия глобален износ на портокалов сок, половината от цялото количество захар на планетата, една трета от доставките на кафе и една четвърт от тези на царевица и соя, които се използват за изхранване на селскостопанските животни по целия свят.

В последните няколко месеца обаче бразилските фермери бяха ударени от най-голямата суша в историята на страната за последните 100 години, последвана от неочакван арктически въздушен фронт, който предизвика измръзвания на земеделските култури, пише Bloomberg.

Развоят на събитията доведе до трусове на световните стокови пазари, а инвеститорите и търговците изпитват основателни опасения от остри дефицити в предлагането на много селскостопански суровини.

В края на юли фючърсите на кафето от сорта арабика поскъпнаха с 30% за по-малко от седмица, а тези на портокаловия сок повишиха цената си с 20% за три седмици. През август пък цената на захарта достигна четиригодишен връх.

Тези пазарни движение доведоха до рязко увеличение на инфлацията в световен мащаб. Индексът на храните, изчисляван от ООН, се повиши с 33% за последната година, което се отразява най-тежко на бедните домакинства от развиващите се страни, където по-голямата част от семейния бюджет отива именно за храна.

Събитията в Бразилия са тревожен сигнал и за това, което очаква планетата в бъдеще, ако прогнозита на учените за влошаване на климатичните промени се сбъднат. С повишаването на глобалната температура влажността на почвите намалява, а за фермерите в държави, като Бразилия (а и на много други места по света), това може да означава истинска катастрофа.

Метеоролозите в Бразилия припомнят, че страната не е имала нормален дъждовен сезон от 2010 г. насам. Според тях обезлесяването на Амазония, което се извършва с цел разширяване на земеделските площи, оказва голяма роля за това и се връща като "бумеранг" към фермерите под формата на екстремни метеорологични явления.

Колко опиум се произвежда в Афганистан и какво е участието на талибаните?Талибаните твърдят, че отглеждането на опиумен мак е спряло и че притокът на нелегални наркотици е преустановен, когато за последно са на власт в Афганистан

Освен това Бразилия не е единствената държава, която страда от подобни феномени. Аржентина и Чили също преживяха рекордни засушавания тази година. Същото се случва и в Канада, Мексико, Русия и дори Мадагаскар.

Двете половини на Съединените щати това лято преживяха климатични катастрофи от различен калибър - западът беше опустошен от рекордни горещини и горски пожари, докато на изток се наблюдаваха урагани и наводнения.

Ако тази тенденция се запази, селскостопанската реколта в световен мащаб ще намалее с 10% в следващите три десетилетия - период, в който междувременно се очаква ръст на населението с над 20 на сто.

Тази година само в Бразилия бяха повредени земеделски насаждения с площ от 1.5 милиона квадратни километра - територия, приблизително равняваща се на тази на Перу. Производството на кафе в страната се очаква да се свие с 25% спрямо 2020 г.

На този фон водещите купувачи, в лицето на големите хранителни компании, като Starbucks Corp. и Nestle, се надпреварват в осигуряването на доставки. В същото време те търсят алтернативни източници на суровини на други места по света.

Според експертите климатичните промени и бедствията могат да разместят пластовете на стоковите пазари за десетилетия напред.