Виетнам засили опасенията относно предлагането на кафе в световен мащаб, след като най-големият град в страната остава в локдаун.

В Хошимин все още са в сила строги ограничения за пътуване, след като в града имаше увеличение в броя на случаите на Делта варианта на COVID-19.

Виетнам е основен производител на кафе от сорта робуста, който се използва в инстантното кафе и в някои еспресо смеси.

Цените на едро на кафето робуста на зърна са нараснали с около 50% от началото на годината.

Блокадата на Хошимин означава, че виетнамските износители изпитват затруднения с транспорта на стоки, в това число кафе на зърна, до пристанищата за износ по цял свят.

Ограниченията за пътуване са поредният проблем пред износителите, които вече се сблъскват със сериозния недостиг на товарни контейнери и покачване на цените за превоз на товари.

Градът и неговите пристанища са ключова част от световната транспортна мрежа, която се простира от Китай до Европа.

В колко часа да спрете да пиете кафе, за да се наспите добре?За много от нас чаша чай или кафе сутрин, последвана от още една в следобедните часове, е ежедневие

Асоциацията на виетнамските производители на кафе и какао и други търговски организации призоваха страната да облекчи ограниченията, за да помогне за избягването на допълнително забавяне на доставките и свързаните с тях разходи.

Миналата седмица министърът на транспорта на Виетнам реагира на опасенията, като разпореди на местните власти в южната част на страната да предприемат действия за облекчаване на ненужните тежести при транспортирането на стоки, в това число и на кафе.

Затрудненията на виетнамските производители са поредният проблем в индустрията на кафето.

Реколтата в Бразилия, която е най-големият производител на кафе арабика, беше засегната от суша и слани.

Най-сериозните слани в Бразилия от 1994 г. повишиха цената на непеченото кафе на зърна до най-високите им нива от близо седем години.

Според някои медийни публикации пораженията от сланите са били толкова сериозни, че отглеждащите кафе селскостопански производители може да се наложи да засаждат отново дръвчета, което може да означава, че ще са им необходими до три години, за да възобновят производството си, пише BBC.