Google Maps пуска нова функционалност, която ще показва къде има горски пожари.

Приложението ще предоставя и друга полезна информация, като спешни телефони и съвети за евакуация в случай на пожар, съобщава Euronews.

От октомври в Google Maps ще бъде видим нов слой на виртуалната карта (т. нар. layer), който ще показва къде бушуват горски пожари. Той ще бъде добавен към досегашните слоеве, свързани с трафика, градския транспорт, велосипедните маршрути, времето и др.

Представители на Google уточняват, че новата функционалност ще информира потребителите за опасността от подобни бедствия, които стават все по-често срещани на фона на климатичните промени.

По данни на Европейската екологична агенция през 2018 г. е регистриран пик на горските пожари на Стария континент.

В Съединените щати, където пожарите унищожиха близо 10 000 жилища само през 2020 г., потребителите ще могат да получават информация за размера и разпространението на огнените бедствия. В приложението ще се вижда и времето, в което за последно е актуализирана информацията за всеки пожар.

От Google се надяват в близко бъдеще да разполагат с подробна информация и за други държави, като Австралия, където пожарите миналата година изпепелиха 186 000 квадратни километра.

Компанията ще разршири и покритието на инструмента Tree Canopy, който - на база на сателитните изображения и изкуствения интелект, идентифицира регионите с висок риск от екстремни температури.

Според представителите на Google приложението дава възможност на правителствата и местните власти да идентифицират локациите, където има най-голяма необходимост от засаждане на нови дървета, които да намалят опасността от образуването на т. нар. "горещи острови".

През юли тази година части от САЩ и Канада регистрираха температурни рекорди, а според еколозите дърветата са основният "щит" срещу жегите, особено в градовете.