Шведски творец, известен със свое произведение, в което бе изобразил пророка Мохамед с глава на човек и тяло на куче, е загинал а в автомобилна катастрофа.

Ларс Вилкс бе поставен под полицейска защита през 2007 г., след като получи смъртни заплахи за това, че е публикувал рисунката. По онова време Ал-Кайда обяви 100 000 долара награда за главата му, а неговата къща бе обстрелвана с огън.

Полицията в Швеция разследва подробностите около катастрофата, като засега не са открити доказателства тя да е умишлена, информира Insider.

Всяко изображение на пророка Мохамед е считано за обидно в ислямската религия, а картинки с негово изображение са предизвиквали насилствена реакция в миналото. Някои консервативни мюсюлмани също така считат кучетата за нечисти, така че карикатурата на Вилс бе особено обидна.

75-годишният Вилкс е загинал заедно с двама от охраняващите го полицаи, след като камион се е блъснал в колата им, информира Ройтерс.

Когато публикува карикатурата си, Вилкс заяви, че не е имал намерение да обижда мюсюлманите, а да направи изявление относно политическата коректност.

"Това един начин за изразяване на нещата. Ако не ви харесва, не я гледайте. А ако я видите, не я приемайте прекалено сериозно. Тя не вреди на никого, наистина," заявява той, цитиран от CNN.

В своя защита Вилкс също така отбелязва, че е изобразявал Исус Христос като педофил.

19 години след атентатите от 11 септември: Какво се случи с Ал-Кайда?На 19-ата годишнина от теророристичните атентати от 11 септември 2001 г.,извършителят - базираната тогава в Афганистан джихадистка групировка Ал-Кайда, е в състояние на безпорядък

Вилкс имаше доста публични прояви въпреки заплахите срещу него, което периодично го излагаше на опасност.

През 2010 г. се наложи полицията да използва сълзотворен газ, след като група протестиращи го нападна, докато той изнасяше лекция в университета Упсала. През 2015 г. пък мъж бе прострелян и убит по време на събитие в защита на свободата на словото, ръководено от Вилкс в кафене в Копенхаген.