Калифорния се превърна в първия американски щат, който ще изисква от големите вериги магазини да излагат играчки и други детски стоки по полово неутрални начини.

Новият закон, който беше подписан от губернатора на щата Гавин Нюсъм, не забранява секциите за момичета и момчета в магазините.

Големите магазини обаче ще трябва да имат и отделни, полово неутрални секции.

Там трябва да бъде излагана "разумна селекция" от играчки и детски артикули, независимо дали те са предназначени за определен пол.

Компаниите ще бъдат глобявани с 250 долара при първо нарушение и с 500 долара при последващо неспазване на новите изисквания.

Полово неутралните дрехи - следващият голям хит в модатаНякои почитатели на модата, основно от по-младото поколение, не се идентифицират с традиционната двоичност при половете


Новият закон беше приет от местните законодатели миналия месец и ще влезе в сила през 2024 г., след като беше подписан от губернатора Нюсъм.

Той ще засяга само компании за търговия на дребно с 500 или повече служители в магазините си в Калифорния.

Магазините за облекла не трябва да се съобразяват с новите правила, но законът ще засегне играчките и всякакви "детски стоки", свързани със сън, почивка, хранене, грижа за зъбите и т.н.

Във формулировката на закона се казва, че промените ще помогнат на потребителите да забелязват "неоправдани различия в сходни продукти", както и в борбата с предубежденията по отношение на пола при детските продукти.