Британска двойка реши да продаде на търг градинските си сфинксове, за които смятала, че са реплики на египетски артефакти от 18-и век. Оказа се обаче, че статуите вероятно са оригинални и идват от Древен Египет, пише UPI.

Семейството се изнасяло от вилата си в Съдбъри и затова двамата решили да продадат сфинксовете, които стояли в двора през последните 15 години. Първоначалната цена, която мислели да обявят на търга, била между 410 и 680 долара.

Те се свързали с аукционна къща, където обяснили, че стауите били закупени на друг търг за няколкостотин долара. Смятало се, че са реплики, произведени през 18-и век.

След като сфинксовете били обявени за продажба от британското семейство обаче, интересът към тях започнал да се увеличава лавинообразно, а заедно с него и цената.

Информирани купувачи изразили предположение, че става въпрос за оригинални древноегипетски находки, а не за реплики.

Откриха съкровища в изгубена келтска столица Крепост от бронзовата епоха във Франция може да е изгубена келтска столица, твърдят археолози, след като откриват в нея различни съкровища, сред които бижута, оръжия и части от колесници


В крайна сметка те били продадени за сумата от 265 510 долара на международна галерия. Новите собственици провели детайлно проучване и установили, че наистина става въпрос за автентични артефакти на възраст от няколко хиляди години.

Засега не е ясен точният период, в който са създадени, тъй като изследванията продължават и се очакват резултатите от детайлния анализ по датирането.