През последните 10 години пейзажът на подземния свят в Мексико се промени от няколко големи картела и отцепнически фракции до над 400 престъпни групировки, които действат на територията на цялата страна, много от тях с връзки със САЩ.

Разузнавателен доклад на мексиканската армия от 2008 г. описва подробно първата фрагментация на водещия тогава в страната картел – отделянето на Артуро Белтран Лейва от "Федерацията на Синалоа," която се ръководеше от Хоакин "Ел Чапо" Гузман и Исмаел "Ел Майо" Самбада.

Белтран Лейва основава свой картел, като му дава собственото си име, но до края на 2009 г. мексиканските военноморски сили, в сътрудничество с американски агенти, откриват Артуро Белтран и го убиват в близост до курортния град Куернавака, близо до Мексико Сити.

Оттогава фрагментацията продължава. Сега повече от 400 престъпни групировки развиват дейност в Мексико, според последните данни на мексиканската консултантска агенция Lantia Intelligence.

"Днес повечето от тези 400 престъпни клетки са обединения," смята Едуардо Гереро, директор на Lantia, която поддържа база данни за уличните банди, която се обновява всеки месец.

Гереро твърди, че фрагментацията е пряка последица от "войната срещу картелите", която бившият президент Фелипе Калдерон ескалира, малко след като пое властта през 2006 г.

"Щатската Агенция за борба с наркотиците (ДЕА) съветва Калдерон да даде началото на стратегическа фрагментация между картелите, но мексиканските полицейски сили са неподготвени и наркокартелите корумпират полицията на всички възможни нива," казва Гереро.

Американски ръководители също са посочвали, че тази подкрепяна от САЩ стратегия поражда насилието в последните години.

Картелите Синалоа и Халиско Нуева Генерасион "са най-големите играчи в Мексико днес, като имат много партньори," казва Гереро пред Insider.

Картелът Синалоа се е разделил на над 37 "малки и средни клетки," според доклада на Lantia. Халиско Нуева Генерасион, който е основан от отделила се фракция от Синалоа, действа с още над 36 клетки в страната.

САЩ вече предлага 15 млн. долара за главата на мексикански наркобаронЕл Майо наследи Ел Чапо начело на наркокартела Синалоа


Повечето престъпни групировки имат по-скоро хоризонтална, отколкото йерархична структура, казва Гереро. Картелът Синалоа по-конкретно се смята, че е по-приспособим, защото действа като група от сътрудничещи си фракции. "В някои случаи, най-вече при малките улични банди, те имат командна верига," казва Гереро.

Не всички клетки си сътрудничат с по-голямата група, с която са свързани. Картел Нуева Плаза, който е клетка на Халиско със силни връзки в Азия и САЩ, се смята, че е предизвиквал картела Халиско на домашна почва в Гуадалахара, което довежда до кръвопролития през 2018 г.

В доклада на Lantia някога влиятелни организации, като Лос Сетас, Гълф Картел, Белтран Лейва и Фамилия Мичоакана, са описани като почти несъществуващи, след като са се разделили на около 50 различни групировки, развиващи дейност в 16 от 32-та мексикански щата.

Местни обединения

Разпространението на малки престъпни групировки и присъствието на влиятелни криминални организации надделяват над правораздавателните органи в Мексико, смятат експерти по сигурността.

"Престъпните организации в Мексико са изключително овластени от факта, че не смятат, че мексиканската държава представлява опасност за тях," казва Манелик Кастийя, който оглавява федералната полиция в Мексико, преди тя да бъде причислена към новата Национална гвардия на страната през 2019 г.

Кастийя признава, че правоприлагащите органи в Мексико активно участват в организираната престъпност и "че липсват солидни власти, особено на местно ниво."

"Търговията с фентанил промени всичко. Тъй като тя е много доходоносна и се пренасят малки количества, фентанилът направи картелите много по-влиятелни и богати, надделявайки на всички нива на властта," казва той.

Според Кастийа малките групировки, които се увеличават в Мексико, не са заплаха за установените картели, а по-скоро подкрепят тяхната сила.

"Те работят под техните насоки, а не срещу тях. Най-голямата заплаха е за мексиканските власти. Картели, които може да не са имали силно местно присъствие в много градове, сега разполагат с такова," казва той.

По-големите картели става по-влиятелни и благодарение на местните обединения, в градовете, в които развиват дейност. Криминалните организации набраха "много власт" в последните години, но те не могат да заплашат мексиканската държава, казва Кастийя.

"Лъжа е, че някои от тези организации могат да надделеят над капацитета на мексиканската държава. Те не разполагат с инфраструктурата или обучението, което имат правоприлагащите органи," казва Кастийя пред Insider.

Проблемът, според него, е подходът, който мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор е избрал в борбата с организираната престъпност. Лопес Обрадор, който беше избран през 2018 г., е критикуван за своята стратегия да не се конфронтира с организираната престъпност.

Президентът се "опитва да омиротвори страната по други начини, а не с конфронтация и това до голяма степен е използвано от престъпниците, за да заздравят позициите си," казва Кастийя.