Компанията за летящи автомобили HT Aero, зад която стоят китайският производител на електромобили Xpeng Inc. и нейният основател, е набрала над 500 млн. долара от инвеститори.

Парите ще бъдат използвани за развойна дейност и за пускането на нов модел, който може да се движи във въздуха и на пътя.

Моделът от следващо поколение на компанията ще бъде “напълно интегрирано летящо превозно средство и автомобил, проектиран за пътуване по въздуха на ниска височина и за шофиране на пътя”, заяви в прессъобщение Жао Дели, основател и президент на HT Aero.

Компанията планира да пусне официално новия автомобил през 2024 г., казва Жао, без обаче да предоставя времева рамка.

HT Aero е свързано дружество на Xpeng - една от китайските стартъп компании за производство на електромобили. Основателят на Xpeng Хъ Ксяопенг, както и самата компания за електромобили, са акционери в HT Aero.

Новият кръг за набиране на финансиране беше оглавен от популярни компании за рискова капитал, като IDG Capital и 5Y, като в него се включи и Xpeng. Някои от другите инвеститори са Sequoia China, Eastern Bell Capital, GGV Capital, GL Ventures и Yunfeng Capital.

Летящите коли, наричани още електрически превозни средства с вертикално излитане и кацане, привличат голям интерес от страна на автопроизводители и стартъпи. Компании, като южнокорейската Hyundai, германската Lilium и китайската Ehang, разработват летящи пътнически автомобили.

През юли HT Aero представи X2 - втория си прототип на летя автомобил, който е и първият, способен да транспортира пътник.

В интервю за CNBC миналия месец основателят на Xpeng заяви, че летящите автомобили ще бъдат част от бъдещето на компанията.

Въпреки това, подобни превозни средства все още трябва да преодолеят редица пречки, в това число и одобрение от страна на регулаторните органи, за да могат да бъдат използвани в бъдеще.