Срокът на сертификатите за преболедуване да бъде удължен от 6 на 12 месеца.

Това планира здравното министерство, като промяната ще бъде отразена до края на деня в заповедта, с която в страната от снощи бяха въведени нови антиCOVID мерки.

Решението е взето на базата на мнения на експертни съвети, съобщи заместник-министър д-р Тома Томов.

Този срок обаче ще важи само в рамките на страната, но не и в ЕС, където официално признатата продължителност на действие на тези сертификати е 6 месеца.

Заради повишения интерес към ваксинация и насочването на повече хора към еднодозовата Janssen, министерството ще приема за зелен сертификат документът, който се издава при първа доза при двудозовите ваксини. Той ще е с валидност един месец, докато се постави и втора игла.

Това не е българска иновация, среща се и в други държави, посочи здравният министър Стойчо Кацаров.

Заради постъпили сигнали, че е необходимо време новите мерки да бъде приложени от засегнатите страни, е решено до понеделник - при проверка и установено нарушение - да се издава само предписание. Няма да се налагат глоби.

Компаниите със служители, които не притежават зелен сертификат, пък ще получат безплатни антигенни тестове.

Тестове ще бъдат предоставени и на всички лаборатории в страната от РЗИ чрез обвързване с договор, в който ще бъде записана пределна цена за всички. Тя ще стане ясна в рамките на деня.

Обмисля се и работещите на гише в държавната администрация също да бъдат задължени да предоставят зелен сертификат, съобщи здравният министър. На този етап не се предвижда въвеждане на изискването за предоставяне на сертификат в системата на образованието.

"Мерките, които обявихме, се прилагат за първи път в страната. Затова има неясноти и решаваме в движение възникнали проблеми, така че да има по-малко затруднения за хората", заяви още той.

Ако в страната се стигне до невъзможност да бъдат лекувани заразените, България има вариант да задейства механизма за гражданска защита на ЕС, чрез който държавите-членки на съюза да ни предоставят медикаменти, да се извозват пациенти за лечение в близки държави или чужди медици да лекуват у нас.