Бруталният мексикански картел Халиско Нуева Генерасион (CJNG) разширява престъпната си империя на юг до Централна и Южна Америка чрез създаване на обединения, заплашване на властите и присвояване на маршрути за трафик на наркотици, информира Insider, позовавайки се на документи и свои източници.

Картелът, който води началото си от централния мексикански щат Халиско, разпростира дейността си в почти всеки щат в страната, а напоследък и в страни, като Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Колумбия и Чили.

CJNG е описван от щатски официални лица като "най-добре въоръжената" престъпна организация в Мексико и "една от най-опасните международни престъпни организации в света."

Щатските власти твърдят, че организацията се опитва да развива дейност в САЩ посредством местни улични банди, но CJNG иска да притежава маршрутите за наркотрафик и веригите на доставки из цяла Латинска Америка.

В доклад на прокуратурата на Чили е описано как CJNG се опитва да установи дейност в страната "за мащабното производство на марихуана."

Главният прокурор на Чили Хорхе Абот наскоро заяви, че Чили се е превърнала от транзитна страна за наркотиците, които отиват на север, в "страна, в която известни мексикански картели се опитват да се установят."

Разширяващата се дейност на CJNG притеснява и Гватемала, където членове на картела наскоро заплашиха полицията заради това, че е "откраднала" пратка с наркотици, принадлежаща на лидера на CJNG Немесио Осегуера Сервантес, известен като "Ел Менчо," за когото щатските власти предлагат награда от 5 млн. долара.

Във видео, публикувано онлайн в началото на септември предполагаеми членове на CJNG заплашват няколко гватемалски полицаи.

Войната на Мексико с картелите създаде над 400 престъпни групировкиПрез последните 10 години пейзажът на подземния свят в Мексико се промени от няколко големи картела и отцепнически фракции до над 400 престъпни групировки, които действат на територията на цялата страна, много от тях с връзки със САЩ


"Никой не се закача с хората на сеньор Немесио. Тези неща си имат собственик и това е CJNG," казва неидентифициран мъж във видеото.

Член на никарагуанската армия, пожелал анонимност, е потвърдил пред Insider присъствието на CJNG в Хондурас и Никарагуа.

Според него в страната са открити бази и "тренировъчни лагери" основно в региона в близост до границата с Хондурас.

CJNG си сътрудничи с няколко престъпни организации, които транспортират кокаин за Европа.

"Картелът Синалоа имаше силни позиции в пристанищата в Никарагуа, но напоследък ние разкрихме много от тези дейности и много хора бяха арестувани, така че според нас в момента CJNG имат по-голям контрол над трафика с наркотици от Синалоа," е заявил членът на никарагуанският военнослужещ.

Картелът Синалоа, а сега и CJNG, представляват нова заплаха за целия регион, според Серхио Гузман, директор на колумбийската аналитична компания Colombia Risk Analysis.

"Тези мексикански организации си партнираха с други престъпни организации в Южна и Централна Америка, но през последните няколко години играят по-активна роля - до такава степен, че вече взимат решения в много други държави," казва Гузман.

Мексикански престъпни организации увеличават присъствието си в Колумбия от края на 90-те години, когато големи колумбийски картели, като Меделин и Кали, губят влиянието си.

Гузман също така описва как съюзът между мексикански криминални организации и Clan del Golfo в Колумбия, който в момента контролира търговията с кокаин от Колумбия към САЩ, може скоро да се промени.

"Тези две организации, картелът Синалоа и CJNG, се опитват да се приближат повече до веригата на доставки, по-конкретно при кокаин," казва той.