Попитайте всеки специалист по хранене или лекар и те ще ви кажат, че енергията зависи от безкрайни променливи, някои от които можем да контролираме, а други – не, като например генетика и възраст.

Сънят, разбира се, е един от най-важните фактори за увеличаване на енергийните запаси на тялото, над които ние имаме контрол. Но храната също играе голяма роля.

Има обаче хранителни навици, които могат да помогнат и да повишат нивото на енергията ни.

Ето три съвета в тази насока, които са лесни за следване:

Изберете балансирана закуска

Пропускането на закуска или небалансираното хранене, богато на въглехидрати сутрин, може в крайна сметка да доведе до спад на енергията. Защо? Тъй като тялото ви естествено разгражда мускулната тъкан през нощта. Ако не възстановявате мускулната тъкан и ако не му доставите пълноценна закуска, храносмилането и енергията могат да започнат да се забавят.

Изберете баланс на въглехидрати и протеин – пълнозърнест тост с авокадо и поширано яйце, хумус.

Не яжте преди лягане

Късното хранене може да попречи на съня ви и да нанесе поражения на хормоните на апетита. Така забавяте и метаболитните процеси в тялото. Ако се чувствате постоянно гладни през нощта, може би вечерята ви е твърде лека или пък ядете по други причини (като скука или по навик).

Имайте под ръка закуски за повишаване на енергията

Най-добрите закуски за енергия са кисело мляко, яйца, ядки, семена, маслини, плодове и зеленчуци. Тези храни осигуряват всички вещества, от които тялото ви се нуждае, за да спите по-добре, оптимизират храносмилането и защитават тялото и мозъка.

Освен това дават постоянен поток от енергия за натоварените дни. Защото именно балансът на кръвната захар е от съществено значение, за да останете сити и енергични.