Австралия иска да задължи социалните мрежи да изискват родителско съгласие при регистрация на потребители под 16-годишна възраст.

В противен случай интернет платформите ще бъдат заплашени от глоби в размер до 7.5 милиона долара, съобщава CNBC.

Социалните мрежи, включително интернет форумите и сайтовете за запознанства, ще трябва да въведат алгоритми за проверка на възрастта на потребителите си. В проектозакона се посочва, че те ще трябва да поставят като приоритет защитата на децата, когато събират лични данни.

Ако новите законови разпоредби влязат в сила, Австралия ще се превърне в една от държавите с най-строги регулации върху социалните мрежи. По-рано тази година австралийското правителство задължи технологичните гиганти да плащат за съдържанието, което получават от медийните компании, като в същото време затегна и санкциите за разпространяване на фалшиви новини и клевети.

По-рано този месец американският Конгрес започна разследване срещу Facebook, след като тяхна бивша служителка заяви, че компанията умишлено е поставяла под риск психическото здраве на децата и е насърчавала разпалването на социални конфликти по определени теми.

Този случай беше цитиран и от вносителите на проектозакона за онлайн медиите в Австралия. Според тях дигиталните платформи трябва да поемат своята отговорност за влиянието, което техните продукти и услуги оказват върху психиката на младите хора.

Директорът по публичните политики на Facebook за Австралия и Нова Зеландия Миа Гарлик заяви, че компанията разглежда предложенията и осъзнава необходимостта законодателството в областта на личните данни да отговаря на развитието на новите технологии.

Ако законът бъде приет, регулаторите в Австралия ще получат правото да разследват социалните платформи за нарушения, свързани с личните данни на непълнолетните и да налагат съответните финасови санкции.