Азиатските акции и щатските индексни фючърси поевтиняват днес, след като финансовите отчети на Amazon и Apple бяха по-слаби от очакваните, а опасенията около икономическия растеж и инфлацията продължават да оказват своя ефект.

Инвеститори, най-вече на пазарите на облигации и валути, също така са притеснени относно различаващите се реакции на централните банки по света на нарастващата инфлация.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI губи 0.3% и е на път да запише седмично понижение от 1.3%, прекъсвайки триседмичната си печеливша серия. Японският Nikkei изтри загубите си от по-рано през деня и се търгува без промяна.

Азиатските акции бяха повлияни от понижението при фючърсите на Nasdaq, които губят 0.73%, след като вчера Apple Inc и Amazon Inc обявиха тримесечните си резултати, които не оправдаха очакванията.

Фючърсите на S&P 500 губят 0.4%.

Китайските акции поевтиняват с по-малко от повечето от останалите пазари, като местният индекс на сините чипове се търгува без промяна. Хонконгският Hang Seng отчита понижение от 0.83%, което за пореден път се дължи на акциите на имотните компании в Китай.

Вълкът от Уолстрийт към 25-годишен: Напусни работа и мисли мащабноДнес Белфорд има 3 млн. последователи в TikTok, където често отговаря на потребителски въпроси


Акциите на затъналия в задължения строителен гигант China Evergrande Group стартираха деня с ръст от 1.2% в цената след новината, че компанията е направила плащане по емитирани в чужбина облигации преди края на изтичащия гратисен период. Така компанията успява да осъществи второ плащане по деноминирани в долари облигации този месец.

Вчера S&P 500 и Nasdaq затвориха на рекордно високи нива, докато Dow Jones Industrial Average остана под своя исторически връх.

На фона на нарастващата инфлация политиката на централните банки по света остава на фокус, пише Ройтерс.

Засилват се спекулациите, че Централната банка на Австралия няма да може да оправдае очакванията си, че вероятно няма да вдигне основната си лихва до 2024 г.

Доходността по държавните облигации в еврозоната скочи вчера, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард не оправда надеждите на инвеститорите, които очакваха да разсее опасенията им относно нарастващата инфлация и вдиганията на лихвите.

Това оскъпи еврото, като то запази ръста си и по време на азиатската сесия и се търгува на ниво от 1.1676 спрямо долара.

Сега всички погледи се насочват към Федералния резерв на САЩ, чиято среща за определяне на паричната политика е следващата седмица.

Доларът поевтинява, до голяма степен заради спада спрямо еврото, като доларовият индекс беше на ниво от 93.381 - малко над дъното си за месеца, което беше достигнато вчера.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации беше на ниво от 1.5677%.

Цените на петрола запазват позициите си, като брентът се търгува без промяна при 82.72 долара за барел, но е на път да запише първи седмичен спад в цената от осем седмици.

Спот цената на златото също остава без промяна на ниво от 1 797 долара за тройунция.