По-голямата част от всичките над 20.2 млн. милионери в САЩ не са наследили парите си.

Всъщност, само 1/5 от тях са наследили милионите си, докато близо 2/3 са предприемачи.

От SmartAsset ще ни разкажат къде милионерите влагат парите си.

Кеш

Голяма част от милионерите са спестовници и живеят скромно. Ако харчат големи суми пари, то е само за увеличаване на богатството. Те харчат за нещата, които са им необходими, купуват си и луксозни стоки, но в същото време пестят част от доходите си и очакват и останалите членове на семейството да правят същото.

Голяма част от милионерите държат част от парите си в брой и също така създават фонд за спешни случаи още преди да започнат да инвестират.

Често срещано явление е милионерите да имат частен банкер, който също така да менажира и богатството им. Те определено не се редят пред гишетата на касиерите в банковите клонове, тъй като богаташите просто банкират по различен начин от нас.

Да превърнеш 1.9 млн. в 440 млн. долара. При това за седем годиниМалко или много са 250 хил. долара и в какво могат да се превърнат?


Според различни проучвания милионерите държат средните 25% в брой или в други парични инструменти – такива са фондове на паричния пазар (бел. ред. фондове, които влагат парите на вложителите в депозити и дългови ценни книжа, или ДЦК), депозити или ДЦК и облигации.

По този начин, в случай на необходимост, те могат много бързо да продадат тези инструменти или просто да изтеглят парите си, за да потърсят друга по-доходна инвестиция. Част от най-богатите хора в света държат пари и в сейфове, при това в различни валути и в различни краища на света.

Недвижими имоти

Повече от 200 години имотите са най-популярната инвестиция за богаташите. Това е и един от начините за увеличаване на състоянието им. Част от тях се съсредоточават в покупката на жилищни имоти, но други влагат пари в търговски помещения, хотели, стадиони и други.

Обикновено те имат близки брокери, с които работят, предлагащи им различни сделки. Милионерите често разполагат с голямо портфолио от имоти, от което могат да генерират пасивен доход под формата на наем.

Акции и взаимни фондове

Най-често милионерите влагат пари в акции на компании, изплащащи дивиденти или пък взаимни фондове, т.е. фондове, които се управляват от професионалисти.

Други от най-богатите пък често притежават и мажоритарен дял от някоя компания.

Седем идеи за инвестиции през 2021 г. Нека видим какви опции имаме за парите си през 2021 г.


Суровини

Петролът и златото са най-популярните инвестиции, но често пари се влагат и в други метали – сребро, паладий, платина и т.н. При тях обаче или трябва да имат доста висока финансова култура, или пък да имате портфолио мениджър, който да инвестира парите вместо вас.

Алтернативни инвестиции

Малка част от милионерите имат вложения и в картини, редки книги, музикални инструменти, докато други инвестират в редки уискита, колекционерски картички, кецове и т.н.

Криптовалути

Около 100 000 са днес милионерите, които имат инвестиции в биткойн. По всяка вероятност още поне толкова са богаташите, които имат вложения и в други криптовалути – като етер, доджкойн, кардано, рипъл и т.н.

Извод

Милионерите не държат всичките си пари в една кошница, т.е. те диверсифицират своите вложения, като по този начин намаляват риска. Ако през дадена година един актив не се представя добре, то той е компенсиран от друго тяхно вложение.