Apple си върна втората позиция при най-големите производители на смартфони, след като компанията успя да продаде 50.4 млн. устройства през третото тримесечие на 2021 г., според доклад на IDC.

Базираната в Калифорния компания отчита ръст от впечатляващите 20 на сто спрямо година по-рано, подпомогнат от по-ранното излизане на новия й модел.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук посочи пред журналисти, че недостигът на чипове и нарушените доставки са коствали на компанията 6 млрд. долара през последното тримесечие.

Кук дори посочи, че хората, които поръчват днес своя нов телефон, по всяка вероятност ще го получат през ноември или декември.

Южнокорейската компания Samsung продължава да е лидер сред най-големите производители на смартфони, въпреки понижението от 14 на сто, което се отчита спрямо година по-рано.

Сгъваемите Galaxy Z Flip3 и Galaxy Z Fold3 на преференциална цена в А1Анонсираните вчера модели вече могат да бъдат закупени онлайн на А1.bg, a скоро и в магазините на телекома в страната


Компанията е успяла да реализира 69 млн. смартфона през последното тримесечие - на фона на същите трудности, както и при Apple, но и заради решението си да не пусне масовия телефон Galaxy Note.

От Samsung дори отказаха да направят прогноза за бъдещите резултати и инвестиции, но посочиха, че недостигът на чипове ще продължи и през 2022 г.

От Samsung информираха инвеститорите си, че се очаква спад на доставените смартфони през последните три месеца на 2021 г., което прави възможно конкурентите от Apple да завършат годината като номер 1 в сектора.

Акцент при Samsung през последното тримесечие беше популяризирането на сгъваемите устройства Galaxy Z Fold и Z Flip.