Ако вече сте върнали часовниците с един час назад, то трябва да знаете, че сте преминали към зимното часово време.

Какво трябва да знаем за лятното и зимно часово време?

Лятното часово време е най-често използвано в районите с умерен климат поради значителните изменения в съотношението светла/тъмна част от денонощието в зависимост от сезона от годината.

Първият предложил лятното часово време е Бенджамин Франклин в писмо до редактор на вестник „Парижки журнал" през 1784 г. Това предложение обаче било по-скоро с хумористичен нюанс и всъщност предлагало парижани да стават и да си лягат по-рано. За пръв път сериозно го предлага Уилям Уилет в монографията си „Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г. Уилет обаче не успява да убеди британския парламент да приеме идеята му, въпреки наличието на сериозно лоби.

Лятното часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. американският Конгрес установява няколко часови зони и прави официално въвеждането на лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.

В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г. От 1999 г. у нас то започва в 3.00 часа в последната неделя на месец март. Връщането към астрономическото часово време се извършва в 04.00 часа в последната неделя на месец октомври, когато пък връщаме часовниците си с 1 ч назад.

Ще сменяме лятно със зимно часово време поне до 2021 г.Решението да се отмени смяната на часовото време в ЕС едва ли ще се осъществи до 2021 г.

Припомняме, че бившият председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви през 2018 г., че над 80% от европейците, участвали в допитване, са поискали смяната на времето да бъде премахната. Впоследствие Европейският парламент реши смяната между лятното и зимното часово време да бъде отменена най-късно през октомври 2021 г. Правителствата на държавите членки, обаче, все още не са се договорили кое часово време да бъде въведено - зимното или лятното.

119 държави местят стрелка на часовниците всяка пролет и есен. Има и страни, които не го правят - Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения, Казахстан. Основната причина – смяната влияе зле на здравето ни.