Броят на поставените дози от ваксините срещу коронавирус в света надхвърли 7 милиарда, показват данните на уебсайта Our World in Data. Повече от половината от ваксините са поставени на населението в три държави - Китай (2.3 милиарда), Индия (1.1 милиарда) и САЩ (0.4 милиарда).

Все още не е възможно да се определи колко хора на планетата са преминали през пълния имунизационен курс, тъй като много страни съобщават само броя на поставените дози. Прогнозните данни обаче показват, че около 49.3% от населението на Земята е ваксинирано с поне една доза, а малко над 38% са напълно имунизирани.

В същото време темповете, с които напредва ваксинацията в света се забавя – предишният милиард ваксинации бяха постигнати за 29 дни, а за достигането на новия милиард бяха необходими 37 дни.

Средно на ден в световен мащаб се поставят по 24 милиона доза от ваксините срещу коронавируса.

В ОАЕ и Малта повече от 90% от жителите вече са ваксинирани. А в страни като Португалия, Куба, Чили, Исландия, Камбоджа, Катар, Испания, Сингапур, Бруней и Южна Корея, повече от 80% от населението вече е ваксинирано с поне една доза.

Общо в света има над десет одобрени ваксини срещу коронавирус, включително препарата на американския концерн Pfizer и немския му партньор BioNTech, британско-шведската компания AstraZeneca и Oxford, продуктите на американските компании Moderna и Johnson & Johnson, китайските Sinovac и Sinopharm, индийската ваксина Covaxin, както и и руските Sputnik V, Sputnik Light, Epivakkorona и Kovivac.