Най-старата преса за вино в света беше открита от археолози при разкопки в Северен Ирак, съобщава CNN.

Предполага се, че съоръжението е на над 2700 години и е използвано от производителите на вино в Асирийската империя в период, когато търсенето на алкохолната напитка започва бързо да нараства.

Асирийската държава, възникнала в Месопотамия, е една от първите империи в човешката история. Границите ѝ обхващали територията на днешен Ирак, както и части от Иран, Кувейт, Сирия и Турция.

"Археологическата находка е уникална, защото за първи път се откриват доказателства за индустриално производство на вино в Месопотамия", казва проф. Даниеле Бонакоси от университета в Удине, който ръководи разкопките в региона на Кюрдистан.

По думите му пресата за вино, открита в провинция Дахук, е ценна най-вече със своята историческа стойност.

В историческите извори от времето на Асирийската империя се посочва, че в периода между 8 и 7 век преди Новата ера търсенето на вино започва рязко да се покачва. Основните консуматори са членовете на императорския двор и аристокрацията. То е широко използвано и в ритуалните церемонии.

Археологическите разкопки показват и разширяване на лозовите насаждения в този период.

Настоящото откритие включва 14 инсталации, изсечени в скалите. От горната страна са издълбани квадратни кухини, в които гроздето било стъпквано с крака от работниците, а изцеденият сок се оттичал в овални ванички, разположени в долната част. След това той се събирал в съдове, където протичала ферментацията и накрая те били изпращани на пазара.

В момента тече процедура за добавяне на най-старата винена преса в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО.