За много хора може и да звучи изненадващо, но Виена е градът, който произвежда най-много вино в целия свят. В австрийската столица има над 700 хектара лозя и над 270 винопроизводители.

Това е единствената европейска столица, в която винопроизводството е развито в подобни мащаби и то в периметъра на градското пространство, пише Euronews.

В Европа повечето водещи винопроизводители са концентрирани в провинцията и в селските райони, като региона на Бордо във Франция или Тоскана в Италия.

Във Виена винопроизводството стъпва върху вековни традиции, които датират още от 12-и век. Една от най-популярните дестинации в града е дворецът Шонбрун, който разполага със собствени лозя и произвежда популярното вино гемихтер сац.

Емблемата на австрийското винопроизводство обаче е сорта грюнер фелтлинер - бяло грозде, което зрее чак в средата и края на октомври. От него се правят висококачествени бели вина, които се ценят от специалистите по целия свят.

От тoзи сорт се произвеждат над 25% от всички вина във Виена.

Най-подходящите места, където можете да опитате качествата на австрийското вино, са заведенията, които местните наричат хойригери (heurigers). Това са малки уютни таверни, в които можете да откриете богатия асортимент на местните винопроизводители. Хойригерите са важна част от виенския градски живот и от 2019 дори са включени в световното културно наследство на Юнеско.

В австрийската столица има над 100 такива заведения, където, освен на виното, можете да се насладите и на различни кулинарни специалитети.

Гръцкото вино, което отлежава на дъното на рекаВинопроизводителите в Северна Гърция се гмуркат в неизвестното, като потапят стотици бутилки вино в дълбините на местна река


В днешно време модерните барове и ресторанти също допринасят за разрастването на винената култура в австрийската столица, като допълват историческото наследство на хойригерите.

В последните години в града се наблюдава истински винен ренесанс, който е подкрепен от устойчивия модел, по който функционира производството не само на вино, но и на повечето храни и напитки в региона. Той е базиран основно на местните продукти и работи на принципа "от фермата на масата", което го прави изключително привлекателен за хората, които предпочитат биосъобразния начин на живот.

А във Виена той е комбиниран с разнообразния нощен живот и богатата културна история.

В края на септември във Виена се провежда традиционната винена обиколка, която предлага на участниците възможността да разгледат отблизо лозята и винарните на града.