Вариантът Делта плюс на COVID-19 вече е в България.

Това става ясно от справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести.

Всички изследвани положителни проби на коронавируса у нас са на Делта варианта, но за първи път чрез целегеномно секвениране е засечен и Делта плюс варианта.

13 от общо 447 клинични проби към 1 ноември са показали новата мутация AY.4.2, позната още като Делта плюс. Всички анализирани проби са устонавили Делта варианта на SARS-CoV-2, който според СЗО е причислен към вариантите с повишено значение за общественото здраве.

Случаите на Делта плюс са установени в София, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград и Кюстендил. Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 07-30.09.2021 г. и са изпратени от 58 различни лечебни заведения от 24 области на страната.

Един от диагностицираните пациенти е хоспитализиран, един е излекуван, а други 11 пациенти са на домашно лечение, показват още данните на НЦЗПБ. Справката за състоянието на пациентите е към 29.09-06.10.2021 г.

За новата мутация Делта плюс не е доказано, че е по-опасна от Делта. Но и при нея особено застрашени са по-възрастните хора, при които заболяването протича тежко.

Британските здравни служби предупреждават обаче, че вариантът Делта плюс е с около 10% по-заразен от Делта.