Първичните публични предлагания в САЩ отчитат най-добрата си година в историята.

Налице са повече IPO-та за първите девет месеца на година, дори и от годините на дот ком балона, пише CNN Business.

В периода януари-септември на борсата в САЩ са се листнали 785 компании, което е доста повече от 555 за цялата минала година, както и рекордните до този момент 664 за цялата 1996 г.

Приложението за срещи Bumble, производителят на веганско мляко Oatly и онлайн платформата за търговия Robinhood са само част от тези, които направиха добро впечатление и получиха оценки за милиарди долари.

Производителят на обувки Allbirds е последната компания, която направи дебют на борсата вчера, като книжата й почти удвоиха стойността си. Популярен начин за набиране на средства през настоящата година се оказаха и компаниите за придобиване със специална цел (SPAC).

Virgin Galactic на Ричард Брансън, технологичната WeWork, DraftKings и компанията на бившия президент Доналд Тръмп Digital World Acquisition Corp. се листнаха на пазара именно чрез подобни компании.

Как Мормонската църква тихомълком натрупа 100 млрд. долара?Инвестиционният фонд на църквата конкурира гигантите на Уолстрийт, но почти никой не знае за него


Други компании, като Roblox и Coinbase, пък директно се листнаха, без да издават нови емисии акции.

Не всички IPO-та обаче отчетоха ръст в цената си след започването на търговията.

Борсово търгуваният фонд Renaissance IPO, който притежава акции в редица от новите публични компании, като Roblox, Coinbase, Airbnb и DoorDash, в момента отчита ръст от едва 7%, с което се представя доста по-слабо от широкия индикатор S&P500.

В следващите дни се очаква още няколко компании да придобият публичен статут. Това са производителят на електрически ванове Rivian, която е подкрепена от Amazon, както и бразилският дигитален банков гигант Nu Holdings.