Има много технологични компании, които изплащат дивиденти на своите акционери.

Alphabet (компанията, която притежава Google) обаче не е сред тях, въпреки натиска от страна на част от инвеститорите, които смятат, че е крайно време да започне да го прави, пише Investopedia.

Обикновено изплащането на дивидент се приема като сигнал, че компанията е в добро финансово състояние и генерира достатъчно висок паричен поток, който може да разпределя.

В исторически план дивидентите са една от основните причини, поради които хората си купуват акции. Ценните книжа представляват документ за собственост на част от капитала, а дивидентът е реалното разпределение на печалбата.

Обикновено компаниите, които изплащат дивиденти, могат да се похвалят със стабилни финансови показатели и устойчиви приходи. Както обещанието за дивидент, така и финансовата стабилност привличат интереса на инвеститорите и водят до ръст в пазарната оценка.

Така поне смятат привържениците на този тип финансова политика. Други обаче са на мнение, че дивидентната доходност не е решаваща за представянето на акциите на една компания.

Според теорията за дивидентната незначителност, разработена от икономистите Франко Модиляни и Мертън Милър, инвеститорите не се интересуват от това дали компанията изплаща паричен дивидент. Причината е, че акционерите, които имат нужда от "кеш", могат просто да продадат част от своя портфейл, вместо да разчитат на дивиденти.

Поддръжниците на тезата, че Alphabet би трябвало да плаща дивиденти, обаче са на мнение, че подобно решение не би се отразило кой знае колко на финансовата стабилност на компанията, а само би допринесло за повишаването на атрактивността на нейните акции.

Google се отказа от плановете си да предлага банкови сметки на потребителиПромяната идва близо две години след като компанията обяви за първи път плановете си относно банкирането и няколко месеца след като ключов ръководител, който оглавяваше проекта, напусна


През 2020 г. компанията-майка на Google отчете приходи от 182.5 милиарда долара и печалба от над 40 милиарда долара. Така че със сигурност може да си позволи подобна стъпка. Въпросът е защо не го прави?

Отговорът може би се крие в документите, които описват нейната мисия. Основателите на компанията Сергей Брин и Лари Пейдж заявяват още в началото на нейното съществуване, че "Google не е конвенционална компания и няма намерение да се превръща в такава".

Те разчитат на инвестиции в перспективни сектори, които за момента може да изглеждат спекулативни и дори странни, но с потенциал да се превърнат в революционни.

"Ние винаги сме се опитвали да извличаме максималното от ресурса, с който разполагаме и да го използваме за смислени дейности и каузи", се посочва още в основополагащите документи за мисията и визията на компанията.

Alphabet постоянно търси възможности за еволюция и разширяване на присъствието в сфери, които са извън основния ѝ предмет на дейност. Един от най-популярните ѝ проекти е поделението Google X. Към момента то се занимава с редица разработки, насочени към бъдещето, включително индустриални роботи, изкуствен интелект, земеделски иновации, подводни изследвания и др.

Според някои експерти Alphabet би трябвало да инвестира именно в тези персективни направления, вместо да плаща дивиденти, тъй като това би осигурило дългосрочния ѝ растеж.

Иначе, в Силициевата долина има много технологични гиганти, които също инвестират в различни иновации, но в същото време плащат и дивиденти. Сред тях са Apple, Cisco Systems, Intel, IBM, Microsoft, Oracle и др.

Именно заради своята мисия да бъде различна от останалите компании, Alphabet едва ли ще се поддаде на натиска и ще започне да изплаща дивидент, само защото конкурентите ѝ го правят.

Но в технологична индустрия нищо не е сигурно. Само допреди няколко години повечето хора на Уолстрийт смятаха, че Apple също никога няма да започне да плаща дивиденти, но в крайна сметка през 2012 г. това стана факт.