Първата пратка с щадящи тестове за COVID-19 за учениците от първи до четвърти клас пристигна в България, предаде БГНЕС.

„Раздадени са вече тестовете на девет области. Днес ще бъде извършена доставка в областите Добрич и София”, съобщи Огнян Иванов, директор на Националния логистичен център на Българския червен кръст в село Лозен.

БЧК предоставя складовата база за съхранение на тестовете.

„В петък получихме първата пратка с тестове. БЧК предоставя своята складова база за съхранение на тестовете, защото искаме да сме в помощ на обществото. Мисля, че получихме 180 000 теста за съхранение, но необходимо е да уточня, че Министерство на здравеопазването ги предоставя на Министерство на образованието. Ние само даваме складовата база за съхранение", уточни Огнян Иванов.

По думите му тестовете ще бъдат предоставени на регионалното управление на образованието в София-град, а как тестовете ще стигнат до конкретните училища, зависи от организацията, която е създадена в столицата.

Ваня Кастрева, която е началник на РУО София-град, сподели следващите стъпки, които ще бъдат предприети.

„Това, което сме предвидили е, че след получаване на тестовете, ще се възползваме от нашето партньорство със Столична Община. Благодарение на общината тестовете ще бъдат доставени в определени училища, които ще играят ролята на бази. Във всеки един район ще има такова училище, където в определени помещения ще се съхраняват тестовете, които са предназначени за ученици от този даден район“, сподели тя.

Според Кастрева все още няма информация колко родители са съгласни децата им да бъдат тествани, но в понеделник ще стане ясно. Родителите имат задължението и отговорността да декларират дали желаят техните деца да бъдат тествани. След обобщаване на данните от декларациите, всеки директор ще получи тестове в училището си. Тя каза, че тестовете ще са остатъчни, но всичко зависи от желанието на родителите.

„Към този момент момент са предвидени 1.7 теста на ученик, което означава, че за първото тестване има 100% резерв за всички ученици от първи до четвърти клас“, каза още Кастрева.

Новите мерки имат за цел да ограничат заразата, като помогнат за засичането на вирусоносители без симптоматика. Маските остават задължителни за учениците, които ще се обучават присъствено, както и за учителите.

Цели класове ще бъдат карантинирани, само ако се докаже в медицинска лаборатория, че в тях е присъствало контактно лице, което е било носител вируса.

Образователният министър Николай Денков обяви, че тестването ще продължи докато има висока заболеваемост в страната.

„Ако в дадена община болните паднат под 250 човека на 100 000, тестовете ще бъдат премахнати“, каза Денков пред БГНЕС.

Очакват се скоро да пристигнат над 1 милион теста, а обществената поръчка за тях вече е пусната.