От първата си поява във “Вечерното шоу” през 1977 г., Джей Лено на практика не е спирал да работи в индустрията на шоубизнеса.

Близо 45 години по-късно, на 71-годишна възраст, той все още води телевизионни предавания и се изявява като стендъп комик.

Неговият дългогодишен подход към работата е формиран от нещо, което майка му му казва, когато той се мести в Холивуд през 70-те години на миналия век, разказва Лено пред CNBC.

“Опитвах се да впечатля майка ми и й казах: ‘Знаеш ли, че Силвестър Сталоун току-що изкара 10 млн. долара за две седмици работа,’” казва Лено. “А тя каза, ‘Да, а какво ще прави през останалите 50 седмици? Какво ще се случи, когато тази работа приключи’”.

Тези думи се струват напълно логични на Лено. “На по-късен етап, когато бях в същото положение и печелех много пари, като водещ на ‘Вечерното шоу,’ в глава си си казвах, че ако не излизам и не разказвам шеги и не печеля пари, това не е реално. Всичко това беше някъде в банката.”

Обръщайки се назад, Лено признава, че мисловният му процес изглежда до известна степен “нелеп,” но пък постига нещо важно за него: “Това те държи гладен. А гладът е най-важното нещо.”

Дори и сега Лено казва, че няма желание да почива върху стари лаври. Всъщност, той твърди, че не е влизал в басейна в дома си в Бевърли Хилс от 30 години, защото не може да се отърси от чувството, че вместо това би могъл да работи.

“Всеки път, когато се доближа до басейна, онзи бостънски глас се появява в главата ми и казва: ‘Наистина ли? Това ли представляваш сега? Богаташ, който си лежи в басейна?’” казва Лено, който израства в Андовър, Масачузетс. “Трябва да има нещо друго, което да правя, вместо това.”

Лено казва, че подходът му към почивката е формиран от това, че имал родители, “които израстват по време на Голямата депресия, когато всичко е било просто ужасно.”

Това възпитание също така му помага да се опази от натрупването на задължения през целия си живот, защото го научава никога да не си купува нищо, което не може да си позволи да плати изцяло, дори и когато започва да води “Вчерното шоу” през 1992 г. на 42-годишна възраст - работата, която се смята, че му носела по 30 млн. долара годишно.

Дори и днес той предпочита да не плаща за нищо на вноски. “Просто е по-добре, когато притежаваш нещо изцяло и не ти се налага да пишеш чекове всеки месец”, казва той пред CNBC.