Главният изпълнителен директор на компанията за круизни пътешествия Royal Caribbean Ричард Фейн, който скоро ще се оттегли от поста, заяви, че компанията отчита рекордно голям брой резервации и планира да използва паричните си потоци, за да погаси задълженията си и да реинвестира.

″Круизните пътешествия винаги са били бизнес на паричните потоци. В този бизнес се изискват значителни капитали, но след като се сдобиете с корабите, те не спират да носят пари,” казва Фейн в интервю за CNBC - ден след като от Royal Caribbean обявиха, че той напуска поста главен изпълнителен директор на 3 януари, след повече от 30 години начело на компанията.

Фейн казва, че е убеден, че напуска ръководния пост в период, в коxто индустрията на круизите се изправя на крака, след като беte засегната сериозно от пандемията от COVID-19. Главният финансов директор на Royal Caribbean Джейсън Либерти ще заеме поста главен изпълнителен директор, а Фейн ще остане председател на борда на директорите.

Миналия месец базираната в Маями Royal Caribbean обяви по-ниски от очакваните приходи в размер на около 457 млн. долара за третото тримесечие и по-голяма от прогнозираната загуба от 4.91 долара на акция.

Резервациите обаче се увеличават значително по време на тримесечието след забавянето през лятото, причинено от Делта варианта на COVID-19. Компанията обяви, че за плаванията през цялата 2022 г. има рекордни резервации и то при по-високи цени, отколкото през 2019 г.

Royal Caribbean пусна круиз с 274 нощувки, който ще спре на 150 пристанищаКруизният гигант Royal Caribbean слага началото на нов епичен круиз, който ще продължи девет месеца (274 нощувки) и ще спре на 150 пристанища


“Това ще генерира паричните потоци, от които имаме нужда, за да погасим задълженията си, да инвестираме в нашите технологии, да реинвестиране в нашите усилия за устойчивост и в нови кораби,” казва Фейн.

Акциите на компанията поевтиняха с близо 3% вчера, но поскъпват с около 20% от началото на годината.

Във финансовия си отчет за третото тримесечие Royal Caribbean информира, че има близо 19.9 млрд. долара дългосрочни задължения, което е 10% повече, в сравнение с края на 2020 г.

Фейн заяви, че круизната индустрия се завръща и пътят напред е много ясен. “Предстои ни да започнем нова фаза на растеж,” казва той. “Границите започват да отварят, започваме да живее отново и всичко това е в наша полза.”