Много обичаните коледни базари, които се появяват всяка зима в германските градове, рискуват да останат затворени за втора поредна година, благодарение на нарастването на случаите на COVID-19.

В момента в Германия се наблюдава скок в новите инфекции, като наскоро страната регистрира повече от 50 000 случая за ден за първи път от началото на пандемията.

Тя е с третото най-ниско ниво на ваксинирани в Европа, като едва 67 процента от населението е напълно ваксинирано на този етап, на фона на настъпването на Делта варианта.

Много от коледните базари в страната трябваше да отворят още следващата седмица, като местните градове са нетърпеливи да стимулират икономиките си след миналогодишния спад в туризма, но властите ще трябва да преосмислят плановете си на фона на опасенията за по-нататъшно разпространение на вируса.

Базарът на двореца Шарлотенбург в Берлин беше един от първите, които обявиха отмяна за тази година. Той не се проведе и през миналата зима за първи път от 14 години. Организаторът Томи Ербе обвини политиците, че не са дали ясни насоки за безопасното му провеждане.

Други големи коледни базари, например в Мюнхен и Кьолн, все още са обявени като отварящи за обществеността на 22 ноември.

Министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер по-рано призова коледните базари да бъдат затворени. „Не можете да си представите да стоите на коледния базар, да пиете греяно вино, докато междувременно болниците са пълни и се борят за последните ресурси", заяви той.

Тези коментари предизвикаха критики от страна на организаторите в неговия регион, които получиха зелена светлина само преди седмици да стартират навреме за Коледа, посочва The Independent.

„Това е калпаво и безотговорно“, според организатора на дрезденския базар Холгер Застров. „Той сам направи регламент и каза, че ще се провеждат коледните базари. Въз основа на този ангажимент започнахме да планираме и сключихме дилърски договори.”

В сряда Асоциацията на градовете и общините на страната обяви, че ще се застъпи за провеждането на коледни базари съгласно правилата, които Германия нарича 2G - допускайки само тези, които са ваксинирани или наскоро са се възстановили от вируса.

Много организатори вече са въвели мерки за социално дистанциране, като някои поставят огради и планират да контролират броя на посетителите, а други изискват зелени сертификати.

„Трябва да вземем много мерки, за да преживеем тази зима. Трябва да защитим страната си“, каза вицеканцлерът на Германия Олаф Шолц в парламента вчера.

Въпреки че в Германия се регистрират рекордни нови новозаразени всеки ден, процентът на смъртните случаи от COVID-19 все още е под предишните пикове на вируса през април 2020 г., януари 2021 г. и април 2021 г.