Пингвин се озова на бреговете на Нова Зеландия - на най-малко 3 000 км от естественото му местообитание на остров Антарктида.

Пингвинът Адели, когото местните вече наричат Пингу, бил открит да се лута изгубен по брега.

Местният жител Хари Синг, който го открива първи, казва, че отначало го помислил за "плюшена играчка".

Това е едва третият случай на пингвин Адели, открит по крайбрежието на Нова Зеландия, информира BBC.

Синг и неговата съпруга се разхождали по брега след края на работния си ден в градчето Бърдлингс Флат, южно от Крайстчърч, когато забелязали пингвина.

Във видео, качено в профила на Сингх във Facebook, пингвинът изглежда изгубен и самотен.

"Той не помръдна в продължение на час и изглеждаше изтощен ", казва Синг.

Мъжът, в крайна сметка, се свързва с Томас Страке, който се грижи за пингвини на Южния остров на Нова Зеландия от около 10 години.

Страке бил шокиран, когато разбрал, че това е пингвин Адели – вид, който живее само на Антарктическия полуостров. С помощта на ветеринар Страке спасява пингвина още същата вечер.

Направените кръвни изследвания показали, че Пингу е с леко поднормено тегло и обезводнен. След като се стабилизира, пингвинът ще бъде пуснат на полуостров Банкс, на безопасен плаж, където няма кучета.

Пингу е едва третият пингвин Адели, който достига до крайбрежието на Нова Зеландия. Другите два случая са през 1993 и 1962 г.

Засичането на пингвини Адели е рядкост в Нова Зеландия, но ако още пингвини от този вид продължат да се появяват там в бъдеще, това може да бъде притеснителен знак, смятат експерти.

"Мисля, че ако започнат ежегодно да пристигат пингвини Адели, в океана са настъпили някакви промени, които трябва да разберем," казва пред The Guardian преподавателят по зоология в университета Отаго Филип Седон.