Днес гласуваме за президент и вицепрезидент и за народни представители.

Парламентарните избори са предсрочни и са третите за 2021 г., докато президентските са редовни.

Според предварителните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) избирателите по списък са 6 708 189 души.

Както и на 11 юли гласуването в секциите с 300 и повече избиратели в страната и чужбина ще е само и единствено с машини. Гласуването ще става в 12 990 избирателни секции в страната и в 750 зад граница, които се намират в 68 държави. В чужбина най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания - 132 секции, Турция – 126, Германия – 82, Испания – 69, САЩ - 55 секции, Гърция – 26.

За двата вота се гласува с една машина и с една карта, като избирателят може първо да посочи дали ще упражни правото си на глас и в двата вида избори или само в един от тях. Машини за гласуване има в 9399 секции, а в 2121 те са по две.

Изборният ден започна в 7 часа и ще завърши в 20 часа. Ако след този час пред секциите все още има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено до 21 часа.

Изборният ден в чужбина започна в 20:00 часа българско време на 13 ноември (7:00 ч. местно време на 14 ноември 2021 г.), когато избирателната секция в Крайстчърч в Нова Зеландия отвори врати за българските граждани, които желаят да гласуват в изборите за президент, вицепрезидент и за Народно събрание, информира Министерството на външните работи.

Това е първата секция зад граница, в която започна изборният ден. Два часа след Нова Зеландия започна и гласуването в Австралия.

Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г.

Кандидатпрезидентските двойки, регистрирани за изборите за президент и вицепрезидент, са 23.

Общо 27 партии и коалиции са издигнали кандидати за депутати, а номинираните за народни представители са 5 067.

След приключването на изборния ден членовете на секционни избирателни комисии с машини ще броят контролно разписките от гласуването.

Регистрираните социологическите агенции, които обявяват прогнозните резултати в края на изборния ден, са четири.

ЦИК трябва да обяви резултатите от президентските избори до 16 ноември. Ако има балотаж, той ще е на 21 ноември.

Срокът за обявяване на получените гласове и броя на депутатските мандати за всяка партия и коалиция е 18 ноември, а имената на народните представители трябва да бъдат обявени до 21 ноември.

На тези избори карантинираните заради COVID-19 ще могат да гласуват с подвижни избирателни кутии, които ще обикалят по адресите.

По време на днешните избори ще се спазват всички въведени противоепидемични мерки, като сред тях са правилно носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция от минимум 1.5 м между участниците в изборния процес, периодична дезинфекция на ръцете на участниците в изборния процес и периодична дезинфекция на контактните повърхности.