Париж, Рим, Барселона... Европейските градове са първи избор на пътешествениците и с право.

Но малките градове на континента също са мечта - с красивата си архитектура и богата култура, но по-малки тълпи, с които да ги споделяте.

Ето някои от най-красивите малки градчета в Европа - от скромни рибарски селища до средновековни бази на хълмове:

Гитхорн, Холандия

Наричат ​​го холандската Венеция. На Гитхорн обаче му липсва едно важно нещо, което италианският град има в изобилие: свръхтуризъм. Както във Венеция, и тук животът се върти около водата, и тук няма коли в центъра, така че единственият начин да се придвижите е пеша или с лодка.

Направете обиколка с лодка около сламените къщи, разположени на пълни с торф острови. Ако сте гладни, спрете в ресторанта със звезда Мишлен Hollands-Venetië, съветва CNN Travel.

Гимараеш, Португалия

Гимараеш играе важна роля в историята на Португалия - той е обявен за първата столица на страната през 12 век, а средновековното му ядро ​​остава до голяма степен непокътнато, пълно с манастири, грандиозни стари дворци и рушащ се замък, кацнал на върха на скала.

Както навсякъде в Португалия, местните пекарни правят пастел де ната, но тук трябва да опитате и местния специалитет: torta di Guimarães - сладкиш с тиква и смлени бадеми.

Роскоф, Франция

Пристанищните градове обикновено се славят като мръсни. Не и прекрасният малък Роскоф, разположен във френския регион Бретан, който дължи богатството си на морската търговия, включително износа на популярния червен лук.

Днес това е център на таласотерапията, използваща морска вода за лечение на различни медицински състояния, както и красив бретонски град. Малки рибарски лодки се люлеят в малкото пристанище, в близосд до по-голямото, откъдето фериботите тръгват за Плимут в Обединеното кралство.

Ангиари, Италия

Висящ на хълм близо до границата между Тоскана и Умбрия, Ангиари е истинска наслада - малък ограден с крепостни стени град, който се извива около себе си, вкопчвайки се в пейзажа.

Това е пешеходен лабиринт от алеи и улички, пълен с грандиозни палати, построени от мистериозните наемници, които са живели тук през периода на Ренесанса. Научете повече за тях в Museo della Battaglia di Anghiari, който проследява историята на важна средновековна битка, състояла се в равнината извън града.

Нафплион, Гърция

Прекрасният Нафплио се простира на Егейско море в Пелопонес, със своя венециански замък, издигнат във водата (всъщност тук има три замъка) и красив Стар град, извиващ се зад стари крепостни стени.
Това е първата столица на съвременна Гърция, така че има какво да видите. Археологическият музей съдържа предмети, датиращи от микенската епоха.

Най-красивите селца в ГърцияГърция може да е дом на някои от най-идиличните и усамотени острови в света, но средиземноморската страна също така разполага с много очарователни села

Мостар, Босна и Херциговина

Старият мост в Мостар, построен от османците през 16 век, дълго време се смята за един от най-добрите образци на балканската ислямска архитектура. Извивайки се високо през река Неретва, това е една от най-известните забележителности на Балканите, като днес е спирка на Световната серия по гмуркане Red Bull Cliff Diving.

Мостът е разрушен през ноември 1993 г. от хърватските сили по време на Балканските войни. Реконструиран е през 2004 г. и днес Мостар е любима дестинация в Босна и Херциговина и популярна еднодневна екскурзия от Дубровник, над границата с Хърватия.

Мазара дел Вало, Сицилия, Италия

Основан от финикийците преди близо 3000 години, градът е оформен от безброй култури - районът му Касба е подобен на северноафриканска медина, има силна общност от Тунис, заради което е по-вероятно да намерите кус-кус в менюто, отколкото паста.

Неговата открояваща се атракция е Satiro Danzante, или танцуващ сатир - древна бронзова статуя, извадена от морето през 1998 г.

Кловели, Великобритания

Някога магаретата са единственият начин да се изкачвате и слизате по стръмните улици на Кловели - красиво рибарско селище в Девън, Югозападна Англия. Днес в града все още няма коли.

Динкелсбюл, Германия

Красив исторически център, дървени къщи и здрави кули - Динкелсбюл има всичко. Той се намира на "Романтичния път" на Германия - маршрут, известен със своите възхитителни градове.

Корчула, ХърватияМестните казват, че авантюристът Марко Поло е роден тук, но венецианците оспорват това. Така или иначе, това е град от световна класа, с блестящи бели улици и сгради, изсечени от местен камък и с красива архитектура, завещана от венецианците, управлявали тук в продължение на векове.

10 от най-добрите места в Хърватия за лятна почивка без тълпиМеста, на които животът се движи с по-малко припряно темпо, където се усеща вкусът на това, което далматинците наричат ​​fjaka - изкуството да не правиш нищо

Кенмар, Ирландия

Пиран, Словения

Рейне, Норвегия

Регенкос, Испания

Тарнов, Полша