"Prada! По средата на нищото?"

Това отбелязва Мардж Симпсън в епизод на „Семейство Симпсън“, който прави реалния, но фалшив магазин Prada в Тексас още по-неустоимо място за снимки.

Преди това привлекателността му получи сериозен тласък от Бионсе, която публикува снимка от мястото в Instagram през 2014 г.

Странният „магазин на Prada“ се намира в средата на пустинята в Западен Тексас и съдържа истински артикули от колекцията на марката от 2005 г., включително 20 чифта обувки на високи токчета и шест чанти.

Но не можете да ги купите, посочва The Daily Mail.

Магазинът, наречен Prada Marfa на името на близкия град Марфа в пустинята Чихуахуан, всъщност е постоянна арт инсталация, построена през 2005 г. от Майкъл Елмгрийн и Ингар Драгсет - двама скандинавски художници, базирани в Берлин.

Art Production Fund (APF) и Ballroom Marfa - център за съвременно изкуство и култура, помагат за финансирането на проекта, докато главният дизайнер на Prada Миучи Прада лично подбира стоките за интериора на магазина.

Тя също така дава разрешение на двамата художници да използват логото на марката.

Първоначално построен като протест срещу скъпия комерсиализъм, който облагодетелства американските градове през 90-те години, магазинът трябва да изчезне с течение на времето и да ерозира в пейзажа, преди някой дори да успее да го забележи.

Но вместо да избледнее, фалшивият магазин Prada постига изключителен успех.

Бионсе публикува снимката си в Instagram през 2014 г. без коментар. Досега тя има над 500 000 харесвания.

Prada Marfa се появява в "Семейство Симпсън" през 2019 г., като Омир се облекчава в задната част на сградата след възклицанието на Мардж, твърдейки, че „това е отстрани на пътя, така че по дефиниция е тоалетна“.

Най-популярните модни марки по света и у насУвлекателна световна карта разкрива модните марки, които са най-популярни в различните страни по света, като Louis Vuitton е явният фаворит на населението на земята

Продуцентите на Gossip Girl също поставят магазина в светлината на прожекторите, като в мезонета на Ван дер Удсенс се появява табела, насочваща към него.

Днес това е популярна дестинация за инфлуенсъри, блогъри, пътешественици и фотографи, като хаштагът #pradamarfa е включен в повече от 72 000 публикации в Instagram.

Минималистичният фалшив магазин се намира на щатската магистрала 90, на около 42 км северно от Марфа, изправен сред западнотексаската пустиня, често включвайки красив залез зад гърба му.

Той се намира само на 4 км северозападно от най-близкия град Валентин.

През 2013 г. Министерството на транспорта на Тексас определи Prada Marfa за „незаконна реклама“ – билборд, който не отговаря на разрешените спецификации.

За да се избегне премахването й, през 2014 г. структурата е прекласифицирана като музей, в който единственият експонат е Prada Marfa.