Площад Таймс Скуеър в новогодишната нощ ще бъде отворен само за ваксинирани жители и гости на Ню Йорк.

Това обяви кметът Бил де Блазио, цитиран от американските медии.

Това е едно от най-популярните места за посрещане на Нова година в Ню Йорк, което обаче остана празно заради пандемията през миналата година.

Кметът съобщи още, че управата възнамерява да проведе "чудесно посрещане на Нова година на Тайм Скуеър със спускането на кълбото и всичко останало". Очакват се стотици хиляди участници, но за това ще бъде необходима ваксинация срещу коронавирус, допълни де Блазио.

Желаещите да се включат в празненствата ще трябва да покажат сертификат за ваксинация (завършена преди поне две седмици) и документ със снимка, като такива няма да се изискват за деца под пет години. Ако ваксинацията е изключена по медицински причини, достъпът до площада ще става с отрицателен тест за коронавирус, направен преди не повече от 72 часа.

Децата и неваксинираните по медицински причини възрастни обаче ще трябва да носят маски. За ваксинираните такива не се изискват.

Очакват ни 1.5 млн. броя продукти на eMAG Black Friday. Вижте част от тяхeMAG.bg остава водещата платформа сред дестинациите за онлайн търговия за Black Friday 2021 г.

Ню Йорк постепенно се връща към живот, след като над 80% от жителите на града са ваксинирани поне с една доза, а около 67% са напълно ваксинирани.

За първи път Нова година се отбелязва с масово тържество в центъра на Манхатън през 1904 г., което е обвързано с откриването на централата на вестник "Ню Йорк таймс". В негова чест са преименувани един от небостъргачите и самият площад. Огромното кълбо се спуска над Таймс Скуеър от 1907 г.

Прощадът е световноизвестен и със своите рекламни пана. Често е наричан „кръстопътя на света“, „центъра на Вселената“ и „сърцето на света“. Това е една от най-натоварените пешеходни зони на планетата. Около 330 000 души пресичат площада дневно, като бройката скача до 460 000 пешеходци в натоварени дни.