Веригата магазини за спортни стоки Decathlon спря продажбата на малки лодки в свои магазини в Северна Франция, за да предотврати използването им от страна на мигранти за прекосяването на Ламанша.

Компанията обяви, че лодките са изтеглени от магазините й в Кале и в Гранд-Синт, който се намира в близост до Дюнкерк.

Компанията е взела това решение след рязкото увеличение в броя на опитите за достигането на английския бряг с подобни лодки от мигрантските лагери в Северна Франция.

Рекорден брой от 1 185 мигранти са прекосили Ламанша с малки лодки миналия четвъртък.

Ден по-късно трима мигранти бяха обявени за изчезнали - след опит да прекосят Ламанша с каяци.

Британското правителство определи това, че рекорден брой мигранти пресичат Ламанша, като "непримливо" и призова Франция да положи повече усилия, за да предотвратява тези опасни пътувания.

Малка част от Франция ще остане английска и след брекзитДори стрелките на часовниците там ще отмерват английското време

"Закупуването на канута вече няма да бъде възможно предвид настоящата ситуация," заявиха от Decathlon пред AFP, потвърждавайки информацията в местни медии.

От компанията добавят, че човешки животи ще бъдат изложени на опасност, ако се използват малки лодки с надеждата за достигане до Англия, информира BBC.

Прекосяванията на Ламашна продължиха и тази седмица, а Франция разформирова голям бежански лагер в близост до Дюнкерк и арестува десетки по подозрения в трафик на хора.

Решението на Decathlon беше обявено първо от френския регионален вестник La Voix du Nord, който информира, че журналист е видял на няколко пъти как мигранти купуват леки лодки и друго оборудване от Decathlon в района на Кале.

Лодките обаче продължават да са налични в онлайн магазина и в други клонове на веригата. Продажбата на спасителни жилетки също така ще продължи в магазините в Кале и района.