Днес (21 ноември) на балотаж ще бъдат избрани следващите президент и вицепрезидент на Република България. На повторния вот се съревновават двете кандидатпрезидентски двойки с най-висок резултат на вота от миналата неделя. Румен Радев и Илияна Йотова се изправят срещу Анастас Герджиков и Невяна Митева.

Това са седмите президентски избори в новата история на страната, които се провеждат с пряк вот. Първите два вота за президент на България през 1990 година се провеждат непряко, като кандидатът се избира съответно от Народното събрание на 3 април 1990 от Великото народно събрание на 1 август 1990 година.

Пърите преки президентски избори са проведени през 1992 година и са спечелени от кандидатите на Съюза на демократичните сили Желю Желев и Блага Димитрова.

Всички български президент са избирани на балотаж, показва още историческата справка. Единствено през 2006 година Георги Първанов успява да събере над 50% подкрепа още на първия тур на вота, но въпреки това се налага да отиде на балотаж заради ниската избирателна активност.

Общо разкритите секции за гласуване на днешния вот са над 13 000.

Малко над 12 000 са секциите за гласуване в страната. Те отвориха в 7:00 часа сутринта. В 9399 от тях се гласува с машини.

Общо разкритите секции зад граница са 750, като най-много са в Обединеното кралство и в съседна Турция. От ЦИК очакват да се гласува много бързо – за разлика от миналата неделя, когато вотът бе 2 в 1 - и за президент, и за парламент.

Онлайн симулатор: Как да гласуваме с машина на балотажа в неделя?Всички избиратели могат да упражнят машинното гласуване за изборите на 21 ноември чрез симулатор на сайта на ЦИК


"Когато се постави картата в машината, ще се визуализира направо бюлетината, която съдържа имената на двете кандидатпрезидентски двойки, маркираме с натискане своя избор, а през бутона "преглед" се визуализира изборът на избирателя. Ако не е съгласен, с бутона "промени избора“, може да промени своя избор или да избере опцията "не подкрепям никого". Ако сме съгласни с избора, натискаме бутона "гласуване". След като се чуе звуковият сигнал, се взема разписката от машината, сгъва я, пуска разписката в непрозрачната кутия и връща картата на член на СИК", обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

При повреда на машина, която не може да бъде отстранена, гласуването ще е с хартиени бюлетини.

Вотът в условията на пандемия изисква задължително гласуване с правилно поставена на носа и устата маска.