Йоаким Зауер, съпруг на германския канцлер Ангела Меркел, обвини "мързела и самодоволството" на своите сънародници за сравнително ниските нива на ваксинация в страната, заявявайки, че общественото отричане на науката никога не е било толкова видимо, колкото сега, информира Ройтерс.

Зауер, който до пенсионирането си през 2017 г. беше преподавател по квантова химия в Хумболтовия университет на Берлин и един от водещите капацитети в тази сфера, се въздържаше да говори по политически теми по време на 16-годишното управление на Меркел.

Той също така с неохота изпълняваше официалната си роля на съпруг на политически лидер, отказвайки да я придружава на повечето посещения, като до голяма степен ограничаваше изказванията си до своите научни изследвания и страстта си към композитора Рихард Вагнер, пише Ройтерс.

Той посети Италия тази седмица, за да бъде приет в Италианската академия на науките в Торино и за кратко засегна въпроса, който доминираше в последните две години управление на неговата съпруга.

В Португалия вече няма кого да ваксиниратЧудото на масовата ваксинация се приписва на високопоставен офицер от португалския флот - Енрике Гувея е Мело

"Учудващо е, че една трета от населението не се ръководи от научните доказателства," е заявил той пред вестник La Repubblica.

"Това отчасти се дължи на един определен мързел и самодоволство у германците. Другата група са хора, които реагират идеологически на това, което смятат за ваксинационна диктатура."

Четвъртата вълна на коронавируса е и най-тежката в Германия досега, като болниците са препълнени с неваксинирани хора, а ефектът на първите ваксинирани отслабва.

Около 68% от германците са напълно ваксинирани, като страната изостава по този показател от държави, като Великобритания и Франция, и доста зад глобални лидери, като Португалия и Сингапур.

Много експерти по здравна политика обвиняват дезинформацията относно предполагаемата опасност, която ваксините крият за това разминаване. За Зауер тя подчертава важността на това повече хора да бъдат привличани да градят кариера в научната сфера.

"Науката е важна и би било добре, ако повече млади хора й се посвещават," казва Зауер.