Азиатските акции бележат понижения в по-голямата си част, проследявайки отстъплението на Уолстрийт вчера, след като президентът на САЩ Джо Байдън номинира председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл за втори мандат начело на централната банка на страната, което засили очакванията за скорошно ограничаване на стимулите.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI губи 0.49%, докато хонконгският Hang Seng и индексът на китайските сини чипове CSI300 стартираха деня с понижения от 1.1% и 0.2%, респективно.

Австралийският основен индекс S&P/ASX 200 нараства с 0.55%, подкрепен от акциите на миннодобивни и енергийни компании. Японските пазари днес са затворени заради празник.

По-рисковите активи бяха разтърсени отново в последните няколко сесии на фона на нарастващите случаи на COVID-19 в Европа и наложените отново ограничения, които охладиха надеждите на инвеститорите за по-бързо възстановяване на потреблението и икономическия растеж в световен мащаб.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че ръстът на случаите в Германия е най-големият досега, а Австрия влезе в нов локдаун от вчера.

Вчера на Уолстрийт индексите S&P 500 и Nasdaq Composite отстъпиха от рекордните си нива, след като Джо Байдън обяви, че избира Пауъл да продължи да ръководи Федералния резерв.

"Щатският долар изглежда е на път да запази ръста си след номинацията на Пауъл, тъй като това оставя възможност за флиртуване с идеята за по-бързо ограничаване на стимулите," казват анализатори от TD Securities.

Кристин Лагард: Вдигане на лихвите през 2022 г. е малко вероятно Лагард предупреди, че ЕЦБ не бива да взима

Анализатори от ANZ споделят това мнение, като уведомяват клиентите си, че новината за Пауъл е предизвикала "очаквания, че ограничаването на стимулите ще се ускори и лихвите ще започнат да нарастват от юни 2022 г."

Очакванията за вдигане на лихвите в САЩ задържаха долара близо до 16-месечен връх. Щатската валута също така се търгуваше близо до 4.5-годишен максимум спрямо йената по-рано днес, информира Ройтерс.

Настоящият мандат на Пауъл се оказа положителен за рисковите активи, като индексът S&P500 е нараснал с 69.7% от назначаването му.

Доходността по щатските двегодишни държавни облигации, която обикновено се движи в тон с очакванията за лихвените проценти, нарасна, достигайки най-високото си ниво от началото на март 2020 г.

При суровините спот цената на златото се повиши с 0.19% до 1 808.4 долара за тройунция, ограничавайки вчерашните загуби. Цените на златото бяха подложени на натиск, тъй като номинацията на Пауъл породи очаквания, че централната банка ще запази курса за ограничение на икономическите стимули.

След кратко повишение в предходната сесия, цените на петрола отново отчитат спад вследствие на появилата се информация, че OPEC+ може да коригира плановете си за увеличение на добива, ако големите държави консуматорки на суровината освободят петрол от своите резерви или ако пандемията от коронавирус намали търсенето.

Цената на брента намалява с 0.21% до 79.53 долара за барел, докато тази на щатския лек суров петрол отстъпва с 0.5% до 76.38 долара за барел.

Министерството на енергетиката на САЩ се очаква да обяви освобождаването на количества петрол от стратегическите резерви на страната в координация с други държави.