Нова Зеландия ще отвори границите си за туристи, ваксинирани срещу COVID-19, от април догодина, съобщават местните медии.

Това е първият случай, в който страната ще допусне чуждестранни посетители, след като министър-председателят Джасинда Ардърн наложи пълно затваряне на границите още в първия месец след избухването на пандемията от COVID-19 през пролетта на 2020 г.

Постепенно Нова Зеландия започва да изоставя стратегията, добила популярност като "нулев COVID-19", и да се отваря към света. Първоначално достъпът ще бъде разрешен само за новозеландски граждани и за притежателите на визи, идващи от Австралия, а по-късно и за посетителите от останалата част на света.

Очаква се границите да бъдат изцяло отворени в края на април, но само за ваксинираните. Те ще трябва да прекарат една седмица под карантина, но вече няма да е нужно това да става в специализирани здравни заведения.

Джасинда Ардърн каза още, че от средата на декември тази година ще отпаднат и ограниченията за пътуване на жителите на Оуклънд. В града беше наложен локдаун още в края на август заради високия брой на заразените с коронавируса.

След 18 месеца: Бали отново посреща туристиВъпреки че международното летище на острова Нгура Раи е провело учения, за да се подготви за завръщането на туристите, не се очаква това да се случи скоро

Новозеландците, които в момента се намират в Австралия, ще могат да се приберат у дома от 17 януари 2022 г. Гражданите на страната, които се намират в други държави, ще могат да се приберат след 14 февруари, а от края на април границите ще бъдат отворени за всички ваксинирани, включително и за чуждестранните туристи.

Единственото изключение ще бъде приложени за страните от високорисковата група, в които разпространението на вируса все още е активно. Към момента само Папуа Нова Гвинея попада в тази категория.