Миналогодишният ски сезон не беше пълноценен заради пандемията.

Франция, Германия и Италия затвориха по-голямата част от пистите си, докато Австрия и Швейцария отвориха повечето от своите курорти.

Тази година много дестинации за снежни спортове се надяват да увеличат приходите си, като позволят на международните туристи да се върнат в планините.

Въпреки това, нарастващият брой случаи на COVID-19 в някои горещи ски точки в Европа създава пречки за националните и местни власти, като част от тях налагат локдауни или обмислят ограничаване на броя на туристите.

Но повечето страни се надяват да отворят отново своите ски курорти за сезон 2021/2022 г. - макар и с ограничения, посочва The Independent.

Кои ски курорти са отворени в момента?

През миналата седмица първите туристи посрещнаха Флайн във Франция, Червиния в Италия и Банско в България. Френските Вал Торенс, Шавони, Лес дьо Алпс и Вал д'Изер ще бъдат отворени през следващата седмица.

Зимният сезон в Австрия е възпрепятстван от новините за двуседмичен локдаун в цялата страна от 22 ноември - същите две седмици, в които няколко от ски курортите трябваше да отворят.

Свързаните с COVID-19 ограничения варират от курорт на курорт, така че си струва да проверите официалните им уебсайтове. В Червиния, например, имате нужда от NHS Covid Pass (или местния италиански зелен сертификат), за да се храните на закрито и да участвате в спортове на закрито, но не и за настаняване. Можете да предоставите и отрицателен антигенен тест, направен преди 48 часа.

Във Франция понастоящем се изисква здравна карта за влизане в кафенета, барове, ресторанти, центрове за отдих, кина и театри - хората на възраст на 12 и повече години трябва да изтеглят специално приложение, чрез което да посочат своя ваксинационен статус или доказателство за отрицателен тест, направен в рамките на предходните 72 часа.

В Банско трябва да представите отрицателен резултат от PCR тест (за лица над 12 години), направен в рамките на предходните три дни, както и доказателство за пълна ваксинация. Децата под 12 години са освободени и от двете.

Много от основните курорти в Италия и Швейцария трябва отворят врати в края на ноември, но не е ясно дали това ще се случи и ще има ли ограничения в достъпа.

В кои държави има ограничения, които могат да засегнат ски ваканциите?

Австрия - една от страните, най-силно засегнати от есенния скок на случаите на COVID-19, въведе общонационален локдаун от 22 ноември, който първоначално ще бъде в сила 10 дни, с възможност за удължаване с още 10 - до 12 декември. Пътуването до Австрия с туристически цели ще бъде възможно отново само след тази дата.

Дори и преди това в Австрия важаха така наречените „2G“ правила (в сила и в Германия) - което означава, че ваксинираните и неваксинираните се сблъскват с различни правила и ограничения.

Например, напълно ваксинираните над 12 години трябва да покажат доказателство за ваксинация или минала инфекция, за да останат в хотел, да използват ски лифтове, да посещават музеи и магазини и да ходят на ресторанти.

Германия също отбелязва пик на случаите, като канцлерът Ангела Меркел определи четвъртата вълна в страната като „драматична“. Там също важи 2G правилото, като се очаква в курортите да се изискват доказателство за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Въпреки че България е една от най-слабо ваксинираните и най-силно засегнатите страни в Европа от COVID-19 – смъртните случаи през септември са с 50 процента над нормалното средно ниво, в страната ограниченията не са толкова сериозни, коментира The Independent. От туристите се изисква да имат ваксина, доказателство за преболедуван коронавирус или отрицателен тест.

Най-добрите ски хижи, хотели и зимни курорти у нас и по светаВал Торенс във Франция спечели титлата „Най-добър ски курорт в света“ за шести път в последните седем години, благодарение на огромната си мрежа от писти, съобщава Daily Mail

Каква е ситуацията в страните, в които не се наблюдава скок на случаите?

Повечето ски курорти в Швейцария или вече са отворени, или отварят врати през следващите няколко седмици.

„Швейцария е единствената алпийска страна, която през последния зимен сезон доказа, че е възможно да имате приятна и безопасна зимна почивка, въпреки COVID-19“, казва експертът Алекс Херман пред The ​​Independent.

Във Франция основните ски курорти все още планират да отворят за ски сезона с някои ограничения. Доказателство за ваксинация или скорошен отрицателен резултат от тест за коронавирус се изисква за влизане в заведения на закрито, но не и за ски лифтовете.

Френският премиер Жан Кастекс обяви на 9 ноември, че ски курортите ще останат отворени тази зима. Единственото ограничение, което може да бъде въведено, е да се изисква „здравна карта“ за каране на ски, ако националната заболеваемост надвишава 200 на 100 000 жители.

Задължително обаче проверете индивидуалните изисквания на уебсайтовете на ски курортите малко преди да пътувате.