Тайван иска да си сътрудничи с три източноевропейски държави в производството на чипове. Това съобщи представител на тайванското правителство, цитиран от Ройтерс.

Плановете вероятно ще получат одобрението на Брюксел, тъй като Европейският съюз отдавна се опитва да привлече тайвански технологични производители на Стария континент.

В Тайван са базирани някои от водещите производители на микропроцесори, а страната има амбиции да заеме лидерска позиция във възстановяването на глобалното производство.

Дефицитът на електронни компоненти по света през последната година и половина предизвика проблеми в много сектори и доведе до временно затваряне на цели заводи, включително и в автомобилната индустрия.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, която е най-големият производител на чипове в Тайван, вече изгражда нов завод на стойност 12 милиарда долара в американския щат Аризона. До този момент обаче компанията не е заявила подобен интерес за Европа.

Кунг Мин Ишин, който ръководи Националния съвет за развитие в Тайван, заяви след посещението си в Словакия, Чехия и Литва миналия месец, че и трите страни са изявили интерес за сътрудничество в производството на микрочипове.

В отговор на тази заявка Тайван ще създаде три работни групи, които ще работят заедно с представители на трите държави, като в същото време ще осигури стипендии за техническо обучение на местни кадри.

"Веригата за доставки на чипове е огромна и държавите могат да изпълняват различни роли в нея", коментира пред Ройтерс Кунг Мин Ишин.

Intel инвестира 20 милиарда долара в два завода за чиповеНовината за новите заводи на Intel идва на фона на глобалния дефицит на пазара на чипове

Тайван е изразил и своята благодарност към трите държави за доставката на ваксини против COVID-19, както и специално към Чехия и Литва за политическата подкрепа на фона на увеличаващия се натиск върху Тайван от страна на Китай.

Нито Европейският съюз, нито неговите членове поотделно поддържат формални дипломатически отношения с Тайван, тъй като Пекин не признава официално независимостта на островната държава.

Правителството в Тайпе обаче работи за подобряването на икономическите си връзки с Общността на база на споделените демократични ценности.

Междувременно, Европейската комисия подготвя стратегия, с която да стимулира производството на електронни компоненти, а Тайван смята, че може да ѝ окаже подкрепа в тази посока.